Hardau pune MEC pe roate. De Audi

Hardau pune MEC pe roate. De Audi

0 264

Am inteles, in sfarsit, de ce ministrul Invatamantului si-a achizitionat, in schimbul unei mici averi – 60.000 de euro – un Hardau antifonat, securizat si computerizat marca Audi. Dotarile de invidiat al vehiculului ce duce si aduce de la serviciu sau in/din teritoriu pretioasa strategie a invatamantului, la purtator, sunt menite sa-l protejeze pe ministrul Hardau de poluarea fonica a protestelor si contestarilor. Si mai ofera ceva: o bancheta suficient de lata si confortabila pentru redactarea in liniste a proiectului noii Legi a Invatamantului preuniversitar.


In vremea asta, dincolo de geamurile – fumurii, banuiesc – pot defila linistite imagini cu scolile in ruina de la sate, cu cafturile dintre elevii claselor urbane sau cu agresarea profesorilor chiar la locul de munca de catre derbedei de ambe sexe. Ultima incropeala legislativa prin care ministerul pretinde ca va eficientiza asimilarea de cunostinte, de la cresa pana la terminarea liceului, pastreaza inca izul de piele al banchetei. La o analiza mai atenta, razbate insa un damf greu de inlocuitor. Care nu vine de la canapeaua fabricantului german, ci de la vinilinul ordinar al strategiei marca Hardau, pe care ministrul incearca s-o vanda drept piele autentica.


Prima hiba a proiectului incropit de MEC, vizibila fara a intra in detalii, este crosetarea ei in secret, cu ignorarea sindicatelor din invatamant si a reprezentantilor societatii civile, a caror consultare este obligatorie prin lege. Ministrul Hardau recidiveaza in sfidarea corpului didactic, care a dovedit anii trecuti ca este capabil sa reactioneze ferm, chiar la limita abuzului, prin boicotarea anului scolar. Efectele prelungirii fortate a vacantei s-au resorbit abia prin primavara, cand profesorii au declarat recuperate orele pierdute prin absenta de la catedre si din banci.


Prevederile in sine ale proiectului contestat inca dinainte de fi facut public sunt insa miezul protestului incipient al profesorilor de a boicota finalul de an scolar si sustinerea examenelor nationale. Aidoma predecesorilor sai, dar cu o contributie personala inconfundabila de agramatism si rateuri de comunicare, Mihail Hardau se joaca de-a permutarile si aranjamentele in structura invatamantului preuniversitar. Pe langa faptul ca privilegiaza discriminatoriu in acest fel matematica in detrimentul celorlalte discipline de studiu, ministrul se adauga listei de responsabili cu educatia care au facut din anul scolar limitele terenului de joaca personal.


Inzestrat cu exagerat de mult spirit ludic, seful MEC propune o alta structura pentru cele doua semestre de scoala (vacanta introdusa la inceputul lui februarie imparte anul in trimestre, dar nimeni nu mai observa asta). Educatia timpurie este dedicata copiilor cu varste intre 1 si 3 ani. Invatamantul prescolar va cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare. Invatamantul primar va cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-V. Invatamantul secundar va contine invatamantul secundar inferior – gimnaziul, cu clasele VI – IX – si invatamantul secundar superior, respectiv invatamantul profesional, clasele X – XI/XII, invatamant liceal, clasele X – XII/XIII.


Un analist microbist ar spune ca Hardau a renuntat la formula clasica 4-4-4 (primar-gimnaziu-liceu) in favoarea optiunii 5 (6, daca socotim si grupa pregatitoare) – 3 – 4. Copiilor li se acorda un ragaz mai mare pentru incalzire, dar se creeaza deficit de mijlocasi la inchidere. Destul de grav cand ti-ai propus sa ataci Europa la nivel de educatie si sa asiguri o baza de lansare pentru varfuri.


Partea cea mai subreda a proiectului este insa iresponsabilitatea masurilor ce pretind restructurarea sistemului de invatamant. Dintre toate domeniile in care se testeaza solutii de revigorare cu aplicabilitate si rezultate imediate, educatia poate fi evaluata abia la finalul unui ciclu de studii. Cand Hardau nu se va mai da cu Audi – partea buna, si eventualele erori de conceptie isi vor fi pus amprenta pe cunostintele copilului – partea foarte rea.


Nu doar motorizarea superioara il deosebeste pe Hardau de predecesori. Ultimii obisnuiau sa experimenteze formulele pe care le propuneau, atragandu-si si acuza ca nu fac decat sa ne supuna copiii la tot soiul de experimente. Hardau n-a testat nimic din ceea ce propune. A scutit de riscuri o transa mica de elevi dar ii expune pe toti eventualului esec.


Mai bine ii inchiriau si un garaj la limuzina Audi, unde sa experimenteze in spatiu inchis tot ce doreste. Cu motorul pornit, desigur.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.