Halatul si hanteriul

Halatul si hanteriul

0 91

Daca sunteti nascuti in iulie si pregatiti un chef monstru, cu excese culinare si bahice, nu va temeti de agresiunea colesterolului si alcoolurilor. O minima programare poate sa va scuteasca de neplacerile indigestiei sau mahmurelii. Nu trebuie decat sa fixati data petrecerii chiar inainte de prezentarea la medic pentru celebrele analize promise de ministrul Sanatatii. De ieri a demarat mult trambitatul program de evaluare a starii de sanatate a populatiei, prin care Eugen Nicolaescu ne invita sa ne analizam gratuit, pentru depistarea din vreme a maladiilor de care suferim cu totii, uneori fara s-o stim.


Mai trebuie sa asteptati sa primiti acasa prin posta o sumedenie de pliante explicative si un cartonas mititel pe care scrie „medic” si care trebuie predat medicului de familie, de unde o sa fiti indrumati catre laboratoare.


Nu va inghesuiti, totusi. Ca orice program aplicat la noi, cu atat mai abitir daca e vorba despre unul gratuit, logistica nu a fost inca instalata in toate locatiile in care se va desfasura procesul de analize. Sau recensamantul bolilor, dupa cum doriti sa priviti jumatatea bolnava sau sanatoasa a paharului.


Sunt mii de motive pentru care programului pritocit de felcerul Nicolaescu i-a trebuit atata pana sa inceapa sa se aplice. Daca mai intarzia putin, il prindea anul de cand ne-a adus la cunostinta ideea de a trimite cetatenii sa se caute gratuit. De altfel, e si de mirare ca o initiativa hazardata ca aceasta a ajuns totusi sa fie pusa in practica, dupa zeci de promisiuni de reforma si eficientizare inabusite in fasa. Parca fasa se mai gasea prin spitale, cu toata criza de medicamente, vaccinuri si alte produse medicale de maxima necesitate. Daca alte articole nu pot sa procure, maharii din minister ar trebui sa se ingrijeasca macar de fasa. Ideala pentru sufocarea putinelor idei bune din Sanatate.


Desi, cum spuneam, putem alege la-ntamplare din setul de scuze, motivatii, pretexte ce se gasesc intotdeauna pentru orice rateu sau neimplinire, cred ca intarzierea are un motiv mai subtil. Dupa toate aparentele, Nicolaescu si-a amanat cat a putut demararea programului ca sa prinda o prevedere legislativa iesita deunazi din mana Parlamentului. Pe care nici Presedintia nu a ezitat s-o promulge. Noua lege stabileste normele de organizare si functionare a activitatilor si practicilor de medicina complementara ori alternativa. Dar nu numai atat; conform acelorasi prevederi legislative, practicantii acestui tip de medicina vor putea incheia contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar serviciile prestate le vor fi decontate de la buget.


Cu alte cuvinte, chiar in ziua in care ne asigura analize gratuite si competente pentru a detecta de ce anume suferim, sistemul sanitar insusi ne impinge in bratele experte ale unei clase de practicanti ai medicinii carora discipolii clasici ai lui Esculap le pun deseori diagnosticul de sarlatani.


Potrivit legii in cauza – 118/2007 – dupa ce vor parcurge o perioada scurta de pregatire specifica recunoscuta de Ministerul Sanatatii Publice, adeptii acestor metode neconventionale de tratament vor putea sa profeseze absolut legal, indiferent daca sunt medici sau nu.


Pentru o parte ingrijorator de mare dintre suferinzii patriei, invitatia de a recurge la servicii de medicina alternativa nici nu-si mai are rostul. Cabinetele a tot soiul de priceputi – unii cu faima de adevarati vindecatori – sunt pline ochi de bolnavi, care se imbulzesc la sedintele de pipaieli si scanari cu aure energetice. Si tratatia nu e deloc gratuita.


Valorificand, in spiritul citatei legi, „teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale”, n-ar fi de mirare ca Sanatatea sa se intoarca la originile sale religioase. MS ar putea, in locul tratamentelor lungi si costisitoare, sa incapsuleze pentru combaterea deficientelor locomotorii pana si formula biblica „Ia-ti patul tau si umbla!”.


Daca va cad in mana niste hapuri de felul asta, cititi cu atentie versetele din prospect. In caz de manifestari neplacute, dati fuga la cel mai apropiat popa.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.