Guvernul Ponta mai reduce din …secrete!!

Guvernul Ponta mai reduce din …secrete!!

0 248
Guvernul a abrogat textele referitoare la secretul bancar si cel profesional din legea speciala privind prevenirea spalarii banilor, precum si din cele de organizare si functionare a DNA si DIICOT, printr-un proiect de lege aprobat in sedinta de marti.
Documentul include o serie de masuri pentru punerea in aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesuale penale.
"Au fost abrogate textele referitoare la secretul bancar si cel profesional din legea speciala privind prevenirea spalarii banilor, precum si din cele de organizare si functionare a DNA si DIICOT. Au fost abrogate si dispozitiile din Legea 86/2006 privind Codul vamal, care prevedeau ca, in cazul infractiunilor vamale, datoria vamala serveste la determinarea temeiului de pornire a urmaririi penale", arata Guvernul intr-un comunicat. Potrivit distinctiei intre tehnicile de supraveghere (interceptarea convorbirilor si comunicarilor, accesul la un sistem informatic, supravegherea video, audio) si tehnicile de cercetare (utilizarea investigatorilor sub acoperire, participarea autorizata la anumite activitati), este stabilit principiul conform caruia tehnicile de supraveghere sunt dispuse de catre judecatorul de drepturi si libertati, iar tehnicile de cercetare de catre procurori.
Guvernul sustine ca acest principiu este in concordanta atat cu practica CEDO, cat si cu legislatiile altor state din Uniunea Europeana. Executivul mai arata ca a fost reconsiderata procedura camerei preliminare din perspectiva raportului dintre judecatorul care solutioneaza fondul cauzei (chemat sa decida asupra vinovatiei sau nevinovatiei) si judecatorul de camera preliminara (chemat sa decida care acte ale procurorului sunt valabile si in baza caror probe urmeaza a fi solutionat fondul).
S-a adoptat astfel solutia potrivit careia judecatorul care exercita functia de verificare a legalitatii trimiterii in judecata sa exercite in continuare functia de judecata in aceeasi cauza.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.