Guvernul a mintit si in privinta varstei de pensionare

Guvernul a mintit si in privinta varstei de pensionare

0 117

Executivul a susþinut ca UE ne-a impus cresterea varstei de pensionare. Directivele europene insa il contrazic. Desi reprezentantii executivului au justificat stabilirea unei varste egale de pensionare, de 65 de ani, pentru femei si barbati prin nevoia de aliniere a Romaniei la legislatia europeana, directivele Uniunii Europene nu prevad niciun fel de obligatie in acest sens. O recunoaste chiar Consiliul Legislativ al Parlamentului Romaniei, care a avizat, la finele saptamanii trecute, o initiativa cetateneasca in privinþa pensionarii. Aceasta contrazice prevederile proiectului legii unice a pensiilor si propune mentinerea varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, pana in 2050.

Asta, desi reprezentantii Ministerului Muncii au insistat ca “egalizarea varstelor de pensionare ale barbatilor si femeilor este necesara pentru asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, asa cum este prevazut in directivele europene”.
Sanchi, unde si-au gasit sa bage cotitele!

Potrivit observaþtiilor facute insa de Consiliul Legislativ pe marginea cadrului juridic comunitar, “reglementarea varstei de pensionare ramane in continuare un atribut al organelor legiuitoare nationale”. Mai mult, subliniaza reprezentantii Consiliului, masura Executivului de crestere a varstei de pensionare a femeilor la 65 de ani nu poate fi legata de nicio directiva europeana. Ea se bazeaza doar pe ratiuni economice.

”In pofida unor opinii contrare, care sustin existenta unor reglementari comunitare ce impun aplicarea principiului nondiscriminarii si cu privire la varsta de pensionare, precizam ca acestea deriva dintr-o realitate economica imediata si nu are suport juridic pe un text comunitar expres”, se arata in aviz.
Consiliul concluzioneaza ca directiva privind tratamentul egal pe piata muncii a Uniunii Europene (2000/78/CE) “nu aduce atingere dispozitiilor nationale de stabilire a varstei de pensionare”.

Promotorul initiativei cetatenesti, Lia Ardelean, fost parlamentar, este de parere ca “avizul Consiliului ne spune ca nu exista nicio obligatie venita pe filiera legislatiei comunitare si ca sta in puterea noastra, a statului roman, sa reformam sistemul de pensii”.

Ea a adaugat ca, mai mult, state europene dezvoltate, ca Austria si Spania, au luat masuri de ameliorare a cresterii varstelor de pensionare pentru a veni in sprijinul populatiei.

”Austria a prelungit termenul de egalizare a varstelor de pensionare, iar Spania a decis esalonarea cresterii acestor varste in functie de locul de munca”, a adaugat aceasta.

Potrivit Liei Ardelean, “egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati le dezavantajeaza tocmai pe cele care nu sunt reprezentate si nu pot lupta pentru a impiedica aceasta masura: femeile care efectueaza munca fizica si care nu pot munci pana la 65 de ani”.

Si vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, este de parere ca 65 de ani este prea mult pentru piata muncii autohtone.
“Directiva europeana nu ne impune o anume varsta de pensionare. Noi am propus 63 de ani, pentru ca in statele europene cu o vârstã de pensionare de 65 de ani speranta de viata este, in medie, cu 10 ani mai mare decat la noi”, a explicat Dandea.

Acesta a venit si cu exemplul semnificativ pentru modul in care se va reflecta cresterea varstei de pensionare asupra angajatilor romani: “Germania – care are acum varsta de pensionare de 65 de ani – avea speranta noastra de viaþa in 1960. De atunci insa, speranþa lor de viata a crescut cu 10 ani”. In plus, in Ungaria, unde speranta de viata este aceeasi cu a romanilor (68 de ani la barbati si 75 de ani la femei), limita de pensionare este de 63 de ani.

Si reprezentantii Centrului Parteneriat pentru Egalitate sustin ca femeile nu pot fi obligate sa munceasca pana la 65 de ani, ca barbatii. “Varsta-limita pentru femei ar trebui sa fie optionala”, sustin ei.

Si uite cum se dovedeste din nou ca aceasta piicanie, numita Boc, impreuna cu paiatele din cabinetul sau, mint si mint intr-una, trisand din greu ca sa le iasa pasienta. Oare pana cand este permis asa ceva?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.