Guvernantii aruncă cu …cifre – cică fondurilor europene au o rată de...

Guvernantii aruncă cu …cifre – cică fondurilor europene au o rată de absorbție bună!

0 445

Rata de absorbție curentă a fondurilor europene era de 63,48% la finalul lunii februarie, iar cea efectivă de 58,86%, pe cadrul financiar 2007 – 2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Astfel, valoarea declarațiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană era de peste 12,09 miliarde euro, în 29 februarie, ceea ce reprezintă o absorbție curentă de 63,48%. În ceea ce privește absorbția efectivă, respectiv rambursările de la CE, procentul este de 58,86%, adică peste 11,21 miliarde euro.

Pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice rata de absorbție curentă era de 75,75%, pe Programul Operațional Asistență Tehnică — 80,79%, pe Programul Operațional Sectorial Mediu — 61,99%, pe Programul Operațional Regional — 63,91%, pe Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 54,51%, pe Programul Operațional Sectorial Transport — 62,65%, iar pe Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative — 90,25%.fonduri-europene-

Data de 31 decembrie 2015 este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari, iar 30 iunie 2016 — transmiterea la Comisia Europeană și la Autoritatea de audit a ultimei aplicații de plată intermediară.
De asemenea, 31 martie 2017 reprezintă termenul până la care trebuie transmisă la Comisie, prin SFC 2007, aplicația de plată a soldului final și a declarației finale de cheltuieli.

În 29 februarie, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, declara că gradul de absorbție al fondurilor europene ar putea ajunge la 100%, dar sunt proiecte retrospective care nu respectă anumite condiții, în prezent existând plăți ce ar reprezenta 75% din fonduri.
„În momentul de față, am făcut plăți de peste 75% din total fonduri. Ele nu au fost încă rambursate de către Comisie, având în vedere că la începutul anului este perioada de audit și se analizează plățile; de la Comisie în fiecare an vin după sfârșitul lunii februarie — începutul lunii martie. La Comisie, în prezent, avem 750 de milioane euro care trebuie rambursate. În prezent, avem 75% speranță de grad de absorbție, dar există posibilitatea de a crește această rată printr-o o situație unică de a include proiecte retrospective, proiecte finanțate numai din bugetul de stat”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.