Greu dar aeroportul merge inainte

Greu dar aeroportul merge inainte

0 166

Intr-un cotidian brasovean a aparut o stire care ne-a atras atentia prin contrazicerea realitatii.
Situatia terenului pe care se va edifica viitorul proiect al Aeroportului International Brasov – Ghimbav, sta exact invers fata de relatarea din articol.
E adearat ca inca sunt probleme legate de terenul pe care se va realiza aeroportul. Pentru a afla cum stau lucrurile am solicitat un punct de vedere dlui. Vespasian Iancu, coordonatorul acestui proiect si al actiunilor legate de realizarea aeroportului.
Aflam astfel din cea mai informata sursa ca:
„Un astfel de proiect este unic in Romania dupa anul 1989. De la constructia Aeroportului Otopeni nu s-a mai inceput o astfel de investitie in domeniu. Nu a fost simplu sa identificam solutiile si sa aplicam o legislatie in continua schimbare, sa corelam proiectul cu cerintele europene in domeniu (Romania a inrtrat in UE la 1 ianuarie 2007), sa refacem documentatii, sa trecem peste stufoasa birocratie romaneasca, in situatia in care s-au schimbat Guverne si ministrii ai Transporturilor sau Agriculturii (domenii legate de acest proiect), trei randuri de parlamentari etc. Pe scurt, problemele legate de terenul pe care se va construi viitorul aeroport au ramas doar in zona aplicarii solutiilor identificate si a dosarelor realizate pana in prezent, a definitivarii actiunilor incepute cu multe, foarte multe luni in urma.
Astfel, una dintre problemele complicate, cea a schimburilor zecilor de ha de teren, intre CJ Brasov si detinatorii din zona investitiei sunt in derulare si pana la sfarsitul lunii martie ar trebui sa fie finalizate. Inclusiv, in ce priveste cea mai complicata dintre probleme, aceea a „stanii”. Tot dosarul este complet, se asteapta doar semnaturile finale pe documente. La fel schimbul de teren cu IAR Ghimbav. Dupa finalizarea transferului acestei societati de la AVAS la Ministerul Economiei, documentatia de schimb se poate aproba imediat, dosarul fiind gata inca din toamna lui 2008. In ce priveste trecerea Ordonantei 41/2007 prin Parlament (prin care Guvernul a aprobat transferul terenului in proprietatea Judetului Brasov) aceasta a aprobata de Senat, urmand sa treaca si de cealalta Camera, cea a Deputatilor. Ordonanta 41/2007 a trecut de Senat inca din 28 iunie 2007 si s-a blocat din motive politice (?), la Camera Deputatilor. Avem acum mult mai multi deputati brasoveni in camera Deputatilor, cu siguranta sustinatori ai acestui Proiect, asa ca nu avem de ce sa ne facem probleme. De altfel Comisia de agricultura a dezbatut aceasta problema in data de 10 februarie a.c. in care 25 de deputati au fost „pentru” si trei s-au „abtinut” (au fost prezenti toti membrii comisiei), Raportul a fost adoptat si trimis pentru dezbatere in plen. Personal, trebuie sa-i multumesc pentru aceasta repunere in actualitate a OUG 41/2007, d-lui deputat Valeriu Tabara, presedintele comisiei”,
Deci evolutiile legate de terenul pentru viitorul aeroport sunt intr-o oarecare masura in intarziere dar pozitive, in Parlament s-a iesit din blocajul lunilor de stagnare” ne-a declarat in concluzie dl. Vespasian Iancu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.