Fumatorii trag in piept pana si campaniile anti-tabac

Fumatorii trag in piept pana si campaniile anti-tabac

0 59

Sperantele reprezentantilor Ministerului Sanatatii, legate de impactul pe care noile imagini de pe pachetele de tigari il vor avea asupra fumatorilor, sunt pe cale de a se narui. De altfel, campania de descurajare a impatimitilor fumatului a inceput cu un mic rateu. De astazi, pachetele de tigari pe care sunt reproduse pictograme dezgustatoare ale tumorilor provocate de acest viciu, ar fi trebuit sa se gaseasca deja pe tarabe. Comerciantii nu s-au grabit, insa, sa achizitioneze noi transe de tigari, asteptand probabil sa-si epuizeze stocurile de pachete mai putin agresive.
Chiar daca ar fi facut-o, se pare ca efectul scontat de medici nu ar fi fost oricum obtinut. Desi imaginile cu cavitati bucale si gaturi necrozate de cancer sunt aproape imposibil de privit, dependentii de nicotina par mai ingrijorati de cresterea pretului tigarilor, dupa ce Guvernul a decis marirea accizelor pe acest produs. La fel de putin convingatoare se arata fotografiile cu copii sufocati de fumul expirat de adulti ori cu tigara aprinsa incovoiata, in incercarea de a simboliza un penis atins de impotenta. In conditiile acestea, mesajele-avertisment despre ravagiile fumatului n-au chiar nici o sansa de a impresiona potentialele victime, insensibile la imagini. Textul despre fumatul care provoaca moartea n-are mai mult impact decat avertizarea impusa de CNA filmelor a caror vizionare necesita acordul parintilor.
E clar ca nu cu poze socante vor fi dezvatati de viciu fumatorii. Abia aplicarea stricta a legilor anti-fumat in locuri publice va reduce infestarea aerului de catre inconstientii care trag din tigara. Efectele campaniei ar trebui masurate in cifra de afaceri a marilor companii de tutun, care au fost obligate sa accepte inlocuirea reclamelor apetisante si inselatoare cu poze horror din cabinetele dentare sau sanatoriile TBC. O scadere ar insemna intr-adevar un succes; daca incasarile raman constante sau chiar cresc, inseamna ca moartea la pachet poate fi vanduta si in forma explicita.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.