Frisoane si calduri la citirea facturilor CET

Frisoane si calduri la citirea facturilor CET

0 88

Brasovenii racordati la CET platesc pe ianuarie 2010 facturi cu circa 10% mai mari fata de luna decembrie. Cei mai avantajati sunt locatarii ale caror apartamente au fost izolate prin programul national. Acestia vor achita facturi la jumatatea costurilor din 2009. In schimb, multi dintre cei care si-au montat in anii trecuti repartitoare constata din nou ca au facut o afacere proasta.
De cateva zile CET emite facturile pentru consumul din luna ianuarie. Abonatii centralei de termoficare vor plati pentru luna ianuarie cu aproximativ 11% mai mult decat sumele din luna decembrie 2009, cu o diferenta medie fata de factura la caldura din luna decembrie de 45 lei. Asta in conditiile in care in ianuarie temperaturile au coborat in mai multe nopti chiar si pana la -30 grade C.
Pentru un apartament cu 2 camere cu suprafata utila de aproximativ 40 mp brasovenii vor plati pentru caldura aproximativ 350 de lei. Pentru unul cu trei camere la care s-au consumat in medie 2,2 gigacalorii, 414 lei iar pentru 4 camere circa 500 de lei.
Cei mai fericiti la afisarea facturilor pe luna ianuarie vor fi insa locatarii ale caror apartamente au fost izolate termic. Proprietarii platesc oricum constant cam jumatate din sumele pe care le achita locatarii din blocurile neizolate.
Brasovenii nu vor achita insa costul integral al gigacaloriilor consumate. Printr-un ordin al Ministerului Administratiei si Internelor, CET Brasov primeste sume pentru compensarea majorarii preturilor la combustibilii utilizati in acest an. In conturile CET vor intra 2,36 milioane de lei din totalul celor 7 milioane ce revin Brasovului in 2010. Municipalitatea a anunta ca a inceput deja discutii cu mai multe banci pentru finantarea descentralizarii sistemului de termoficare la Brasov. Municipalitatea intentioneaza sa preia doar partea de distributie in care este gata sa investeasca.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.