Fostul șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, trimis în judecată alături...

Fostul șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, trimis în judecată alături de beneficiarul său

0 48

Dosarul de corupție ,,Mita din Spitalele din Brașov și Harghita” a fost finalizat de procurorii DNA Brașov cu rechizitoriu, procedându-se la trimiterea în judecată a inculpaților.
Concret, în anul 2020 anumite spitale din județele menționate procedau la achiziții de aparatură medicală și echipamente supraevaluate, neconforme cu specificațiile tehnice și nenecesare, oferindu-se mită unor persoane din administrația spitalelor.
Fostul șef al BOS Brașov, Emanoil Mirică proteja informativ rețeaua infracțională furnizând informații despre mersul anchetei procurorilor
în acest caz, oferind posibilitatea infractorilor de a se sustrage acțiunii penale și de a-și acoperi urmele, inclusiv prin influențarea martorilor.
Direcția Generală Anticorupție Brașov a reușit interceptarea și demascarea fostului șef al BOS Brașov, oferind astfel procurorilor posibilitatea continuării anchetei penale fără interferențe infracționale. Ulterior s-a procedat la arestarea inculpaților, administratorul societății comerciale implicate internându-se la un spital din Ploiești sub paza polițiștilor.

Rechizitoriul DNA Brașov fundamentează trimiterea în judecată
„MIRICĂ EMANOIL, la data faptelor şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov
din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru comiterea infracţiunilor de:
– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
– compromiterea intereselor justiţiei,
– luare de mită (4 acte materiale),
– trafic de influenţă (5 acte materiale),

PERSOANA FIZICĂ, administrator în fapt a unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunilor de:
– dare de mită (4 acte materiale),
– cumpărare de influenţă (5 acte materiale),
– favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:
Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, societăţii omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unor contracte de achiziţie echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.
În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
În contextul menţionat mai sus, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea unor activităţi procedurale de către ofiţerii de poliţie din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operaţiuni Speciale Braşov.
Cu această ocazie, în perioada 10 aprilie – 23 octombrie 2020, după ce inculpatul Mirică Emanoil, în calitatea menţionată mai sus, a aflat cu exactitate aspectele cercetate şi persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informaţii omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfăşura în cauza. Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofiţerul de poliţie demascat de DGA Brașov i-ar fi pus la dispoziţie omului de afaceri un înscris ce conţinea un rezumat fidel al unei încheieri de şedinţă, în care erau prezentate informaţiile de mai sus”, se arată în rechizitoriul DNA Brașov.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.