Foștii miniștri ai lui Orban se încolonează la DNA

Foștii miniștri ai lui Orban se încolonează la DNA

0 183

Analizam în nenumărate editoriale anul trecut situația prezumtiv periculoasă pentru un ministru sau parlamentar de a nu mai accede în funcția care i-a conferit imunitate.
Niciun PNA sau DNA nu a deranjat miniștrii în funcție sau parlamentarii importanți ai partidului de guvernământ până la Laura Codruța Kovesi. Atât înainte cât și după ea, înalții slujbași ai Puterii nu au fost puși sub acuzare, și chiar dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, Parlamentul refuza începerea urmăririi penale pentru înaltul demnitar. Acum este cam la fel, doar că DNA așteaptă cu o răbdare orientală ca miniștrii și parlamentarii să-și piardă funcțiile, după care să-i înhațe. În consecință foștii ministri: Vela, Tătaru, Anisie, Bolojan, Costel Alexe, ar urma conform teoriei anunțate, să viziteze instituția anticorupție, imediat ce au fost maziliți din funcții.
Tătaru în special, pentru tunurile date în Ministerul Sănătății de clientela liberală de partid în domeniul măștilor anti-covid și a instalațiilor medicale necesare combaterii virusului, toate achiziționate la prețuri exorbitante din unică sursă. Nici Arafat nu se simte în largul lui în privința echipamentelor și materialelor sanitare achiziționate de DSU, pe care-l conduce.

Costel Alexe, unul din preferații lui Orban
Deocamdată a picat în abatere Costel Alexe,fostul ministru al Mediului, cel care superviza prin nonintervenție tăierile ilegale de păduri virgine. Concret, ministrul orbanist suspectat de corupție ar fi cerut șpagă unui combinat siderurgic, mai mult ca sigur celui de la Galați, tablă zincată, piloni și alte elemente metalice, în cantitate de 22 de tone!!
Totul pentru a elibera certificatele verzi și autorizațiile de mediu pentru funcționarea combinatului, ceea ce dealtfel era obligat să facă gratuit exact conform atribuțiilor de servici. Sursele judiciare ale Știri pe Surse au obținut informații din dosarul DNA.   

Nevasta, eternul călcâi al lui Ahile pentru demnitarii români corupți
Concret spun sursele citate, zecile de tone de materiale metalic ar fi fost lăsate la societatea administrată de către soția fostului ministru, aceasta fiind ruda pomenită de anchetatorii DNA în comunicatul oficial transmis luni, conform Știri pe Surse.
La acest moment susțin aceleași surse, femeia are calitate de martor, ea fiind protejată de altfel prin lege, nefiind obligată să dea declarații n legătură cu activitățile pretins nelegale ale soțului.
Procurorul șef al DNA cere procurorului general al României să ceară președintelui statului aprobarea urmăririi penale față de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru fapte de  luare de mită și instigarea la delapidare, potrivit Direcției.

Costel Alexe, fostul ministru al lui Orban, ar putea fi arestat
Surse judiciare apropiate de anchetă afirmă că demnitarul vizat ar fi Costel Alexe, fost ministru al Mediului și  fost deputat.
Potrivit anchetatorilor  în perioada martie-aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.
Foloasele respective, în cantitate de 22 tone (aprox. 103.000 lei), ar fi fost primite în datele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă de-a sa.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție precum și volumele (10) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție, susține Știri pe Surse.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.