Fondurile structurale, o posibila capcana pentru beneficiari

Fondurile structurale, o posibila capcana pentru beneficiari

0 98

La Conferinta saptamanala de presa a grupului de consilieri independenti din Consiliul Judetean, consilierul Iancu Vespasian Augustin a facut referire la necesitatea unui cadru de sprijin al edililor din judet in vederea accesarii fondurilor structurale.


Potrivit opiniei sale, primarii si consilierii ?multora dintre localitatile judetului nu pot cuprinde acest domeniu, foarte vast si cu atat mai putin si-l pot insusi persoanele fizice sau micile firme.


Domnia sa a facut referire la multitudinea programelor si strategiilor in baza carora se vor acorda finantarile: Planurile Operationale Regionale – POR, Planurile Operationale Sectoriale-POS, Planul National de Dezvoltare – PND etc.


Lasand la o parte tematica larga si terminologia, care nu se pot insusi cu una cu doua, Iancu Vespasian a aratat ca pentru materializarea programelor de finantare din fonduri structurale este necesara si?cunoasterea prevederilor legislative, extrem de stufoase: 21 de legi vizand accesul la fonduri, 16 legii specifice IMM-urilor si 14 acte normative privind achizitiile publice.


In aceste conditii, consilierul judetean considera ca, pentru a nu cadea intr-o capcana, autoritatile locale si cetatenii vor trebui sa faca apel la firme specializate, care sa asigure consultanta in vederea unui grad cat mai ridicat de absorbtie.


De asemenea, Iancu Vespasian a anuntat ca va solicita, printr-o nota, inventarierea tuturor studiilor de fezabilitate si proiectelor realizate la nivel judetean in vederea retinerii celor viabile, de actualitate si actualizarii acestora pentru pregatirea unor viitoare cereri de finantare. El a dat ca exemplu in acest sens, judetul Mures, care, prin intermediul Portalului de Administratie a anunta ca are in asteptare pentru fondurile structurale nu mai putin de 800 de proiecte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.