Flori de toamna

Flori de toamna

0 329

Natura, in grija ei pentru omul care o chinuie tot mai mult, nu-l lasa pe acesta sa intre in iarna care nu permite vegetatie naturala, fara a-i oferi amintirea florilor de tomna. Aceste flori, rezistand pana la primele zapezi, sunt bogat colorate si parca indestulate de tot ce a strans pamantul din caldura de peste vara. Iar daca noi le privim ca fiind triste, asta este de fapt tristetea noastra fata de trecerea timpului si de intrarea in iarna.
Cele mai cunoscute flori de toamna sunt crizantemele de gradina, numite si Chrysanthemum grandiflorum. Sunt plante perene, cu flori luxuriante si in culori stralucitoare, inflorind din septembrie si pana pe la sfarsitul lui noiembrie, in toamnele mai lungi chiar pana in decembrie.
Cele mai des intalnite culori ale crizantemelor sunt cele albe, galbene, portocalii, rosii si roz, crizantemele putand fi, ca forma, simple, semibatute, batute si in forma de pampon.
Alte flori intalnite toamna, pe langa crizanteme, sunt Ochiul Boului, Omagul (Aconitum), Iarba de Soaldina (Sedum), Echinacea, precum si o serie de ierburi decorative, cum ar fi Panicum, Pennisetum sau Iarba Albastra (Molinia).
Crizantemele, principalele flori ale toamnei, cresc cel mai bine intr-un sol bogat in substante nutritive, la loc insorit. Tufele nu trebuiesc taiate la venirea iernii, pentru trecerea mai usoara peste acest anotimp friguros, operatiunea facandu-se abia in primavara. Iar soiurile oarecum mai sensibile, dar si cele mai rezistente, cum ar fi Schweizerland Bronze, Kleiner Bernstein sau Citronella, este bine, pe cat posibil, sa fie acoperite cu scoarta de copac macinata peste iarna.
Iata si cateva semnificatii mai „lumesti” a crizantemelor, in afara de multraspandita idee ca aceste flori se duc la morti:
Cel care le daruieste vrea sa zica: „Esti o prietena minunata!”
Crizantemele albe inseamna adevar si curatenie in gand.
Crizantemele galbene exprima nesiguranta in iubire sau, mai pe scurt si direct, gelozie.
Si apare normal ca cele rosii sa strige: „Te iubesc!”
Un ultim indemn: nu uitati si nu neglijatiniciodata florile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.