Firmele se muta la periferia Brasovului

Firmele se muta la periferia Brasovului

0 164

Un numar tot mai mare de firme din Romania decid sa isi construiasca sau sa isi mute sediile in afara localitatilor, din motive precum nevoia de spatiu, reducerea costurilor, probleme de mediu sau decizia de extindere a companiei.
Explicatia pentru acest trend al relocarii este faptul ca din ce in ce mai multe companii isi vad activitatea afectata de probleme precum lipsa de spatiu (datorata aglomerarii urbane), costurile mari privind chiriile sau impozitele pe teren, posibilitatea redusa de extindere sau restrictiile impuse de legislatia de mediu.
Periferia Brasovului se umple de firme le care aleg aceasta zona pentru a-si stabili sediul.
Conform datelor prezentate de Camera de Comert si Industrie Brasov, tot mai multi oameni de afaceri au decis sa-si extinda afacerea in afara orasului, alegand pentru aceasta localitatile limitrofe orasului: Cristian, Harman, Prejmer, Sanpetru, dar si restul municipiilor si al oraselor din judet – Codlea, Fagaras, Sacele, Ghimbav, Predeal, Rasnov, Rupea, Victoria, Zarnesti.
Se pare ca, inca din 2008, se inregistreaza o crestere din punct de vedere economic a acestor zone, iar oportunitatile oferite acum sunt mult mai mari fata de cele de acum cativa ani, motiv pentru care firmele si-au relocat sediile.
In fapt, repartizarea numarului de firme, in 2008, a fost urmatoarea: Brasov – 66%, restul municipiilor si oraselor din judet – 21%, altele – 9%, localitati limitrofe Brasovului – 4%. Cat priveste repartizarea salariatilor „numarul acestora a scazut cu 1% in Brasov, in favoarea localitatilor limitrofe”, a subliniat Carmen Tecusan, consultant Directia Relatii din cadrul CCI Brasov, aratand ca acestia se gasesc in proportia cea mai mare in Brasov – 67%, urmat de restul municipiilor si oraselor din judet – 22%, localitati limitrofe Brasovului – 6%, si altele – 5%.
Brasovul din punct de vedere geografic este limitat, si atunci nu pot avea loc dezvoltari decat in afara lui, aceasta fiind motivul pentru care firmele prefera sa se relocheze.
Distribuitorul de produse lactate Delaco si-a deschis inca de la inceput o fabrica pentru ambalarea produselor in localitatea Codlea, la 15 kilometri de Brasov, unde a amplasat si birourile. Deoarece compania a inceput activitatea cu doar trei angajati, iar fondurile erau departe de a fi substantiale, amplasarea sediului intr-o locatie din Brasov a fost imposibila din cauza costurilor foarte ridicate, informeaza revista Cariere. De asemenea, o buna parte dintre cei peste 300 de angajati locuiesc in alte localitati, in imprejurimile Brasovului (Ghimbav, Vulcan, Zarnesti, Rasnov, Stupini etc.). Pentru ei, exista cativa soferi si cateva masini care se ocupa doar de transportul lor la locul de munca. „Un avantaj important – probabil ca o sa radeti – este faptul ca nu intarzie nimeni la serviciu. Daca nu sunt la locul de intalnire cand ajunge masina, nu prea mai au cu ce sa ajunga la timp si atunci oamenii sunt punctuali”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.