Finanțările pentru Programul care vizează sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi...

Finanțările pentru Programul care vizează sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate – epuizate!

1 59

Nu putem spune că sunt bani suficienți pentru acest domeniu, nu au fost suficiente finanțările niciodată. Administraţia Fondului de Mediu ne anunță printr-un comunicat că Bugetul alocat Programului vizând sisteme de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate – Apă-canal a fost epuizat/rezervat integral într-un timp record, fiind depuse un număr total de 201 de dosare pentru cele 8 regiuni.
Programul are caracter multianual şi se desfăşoară la nivel naţional, pe regiuni. Înscrierea în cadrul programului s-a realizat prin intermediul aplicaţiei informatice în limita a 200% din bugetul alocat sesiunii.
Sesiunea de înscriere în program pentru unităţile administrativ teritoriale a demarat vineri, la ora 10:00 ți s-a încheiat în momentul epuizării banilor alocați. Atenție s-a impus un prag valoric de acces, corelat cu 200% față de finanțarea alocată.
Pentru Regiunea Centru, din care face parte Brașovul, au fost depuse 31 de dosare, la un buget alocat pentru toate județele componente de 178,8 milioane lei.
Reamintim, din Regiunea 7 (Centru Transilvania), cu sediul la Alba-Iulia, fac parte judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
În cadrul programului se finanţează tipurile de investiţii care vizează atât înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi a sistemelor de canalizare, cât şi extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi sistemelor de canalizare existente.
Redăm declarația preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu-Adrian Neculaescu:
Mă bucură interesul acordat pentru acest segment de finanţare, deoarece este important să redresăm decalajul pe care îl înregistrăm la acest capitol faţă de alte ţări europene.
Susţinem aceste investiţii în toată ţara şi le considerăm absolut necesare pentru dezvoltarea durabilă a României şi atingerea ţintelor asumate de ţara noastră.
Apreciez faptul că reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale accesează aceste oportunităţi de dezvoltare a comunităţilor din care fac parte, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor şi pentru limitarea efectelor negative asupra mediului cauzate de lipsa infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare”
.
Dincolo de limbajul de lemn al declarației vrem să arătăm lipsa unei viziuni și a unui Plan national în domeniul Sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate – epuizate despre care doar se vorbește fără măsuri clare și eficiente. Practic, față de nivelul extrem de redus, foarte departe de ce se află în Europa, ar trebui introdus un procent din PIB (ca la Educație) corelat cu un Plan Național pe 10 ani în care să se aducă sistemul la nivelul normalului.
Vedeți dezvoltările imobiliare din jurul Brașovului, toate sunt la limita de functionare a unei existente decente. Căte stații de epurare s-au realizat în ultimii cinci ani la nivelul județului? Vă spunem noi ZERO!
Mai ridicăm o problemă – de ce nu se implică Administraţia Fondului de Mediu în realizare unor ministații de epurare tipizate, în funcție de numarul de locuitori, 1000- 3000, 4000-5000, 7000-10.000 etc. (mai mari sau mai mici) care poate să rezolve problema cu o valoare a costurilor mult mai mică față de cele clasice (eliminarea costurilor cu transportul apelor uzate). Imaginațivă o astfel de stație la noul Cartier Izvor (UAT Târlungeni) care ar rezolva problema intr-un timp record. Vezi: Tărlungeni, un castel limitrof al Brașovului, construit pe o iluzie(1) Dacă se poate la alții, soluție care se aplică de decenii în Europa, de ce nu ar merge și la noi.

Vlad T.





COMENTARII

  1. Daca apa este epuizata ce sa mai epureze?
    Mai consultati dictionarele Limbii Romane.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.