Finantarea universitatilor pe cicluri de invatamant?

Finantarea universitatilor pe cicluri de invatamant?

0 171

Presedintele Federatiei „Alma Mater”, Anton Hadar, unul din participantii la elaborarea Codului Educatiei, a declarat pentru MEDIAFAX, ca universitatile ar putea primi finantare pe cicluri de invatamant, ceea ce ar fi in avantajul profesorilor dar in dezavantajul studentilor care s-ar transfera mult mai greu de la o universitate la alta.
Sindicatele din invatamantul superior au propus, miercuri, la intalnirea cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, un alt mod de finantare a universitatilor de stat, respectiv pe cicluri de invatamant.
„Acest lucru inseamna ca daca un student a intrat in anul intai la o facultate va fi contabilizat ca apartinand acelei universitati trei sau patru ani, cat dureaza studiile. Astfel, studentii vor trebui sa se gandeasca mult mai serios ce facultate urmeaza, pentru ca daca vor dori sa se mute la o alta universitate, ori pleaca la schimb, ori pleaca pe un loc la taxa. Partea benefica a acestui mod de finantare propus este ca profesorii nu vor mai fi presati de componenta financiara, pentru ca pana acum se primeau banii in functie de cati studenti aveau in fiecare an”, a explicat Anton Hadar.
Liderul „Alma Mater” a mai spus ca o alta problema discutata in intalnirea de miercuri se refera la faptul ca accesul la fondurile de cercetare va fi permis atat universitatilor de stat, cat si celor private.
De asemenea, sindicalistii din invatamantul superior s-au opus unei propuneri facute de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii privind evaluarea si acreditarea universitatilor romanesti.
Hadar a precizat ca, potrivit propunerii, evaluarea si acreditarea ar fi trebuit realizate de catre ARACIS si o alta agentie care sa fie agreata de minister si inregistrata in registrul agentiilor europene de evaluare.
„Alma Mater a propus ca evaluarea si acreditarea sa fie facute in continuare de ARACIS si, eventual, o alta agentie desemnata prin Hotarare de Guvern de catre MECI. Pentru moment insa, pana se evalueaza toate universitatile, ar fi bine sa ramana doar ARACIS”, a declarat Hadar.
Sindicalistii si reprezentantii MECI au mai discutat si despre alegerea organismelor de conducere in universitati, forma propusa fiind insa aproape identica cu cea existenta in prezent.
Presedintele „Alma Mater” a precizat ca o decizie finala privind incompatibilitatile persoanelor care ocupa simultan functii in universitatile din Romania va fi luata in momentul in care se va discuta despre statutul cadrului didactic.
Saptamana trecuta, ministrul Educatiei a discutat cu sindicalistii din invatamantul preuniversitar pe tema legilor educatiei. In aceasta saptamana, discutiile continua cu reprezentantii sindicatelor din invatamantul superior si cu rectorii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.