Finantare BERD pentru judetul Brasov

Finantare BERD pentru judetul Brasov

0 99

Zilele trecute, vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, Attila Kovacs, a semnat o conventie de colaborare intre administratia brasoveana, o serie de comune si reprezentantii Ministerului Mediului, in vederea implementarii proiectului „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”, proiect finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Valoarea totala a proiectului este de 1,245 milioane de euro, autoritatile brasovene urmand sa constuie o contributie de 58.600 de euro la linia de finantare, care va fi deschisa incepand cu 2010.
Obiectivul principal este reducerea deversarilor de nutrienti in cursuri de apa sau in lacuri si desfasurarea de actiuni in conformitate cu normele Uniunii Europene..

Judetul Brasov figureaza printre zonele vulnerabile deversarilor de nutrienti, comunele aflate in aria acestui tip de deversari fiind Prejmer, Sercaia, Dumbravita si Halchiu. Potrivit proiectului, localitatile acestea vor fi ajutate sa stabileasca masurile care se impun si sa elaboreze planuri de actiune pentru reducerea poluarii, caci se stie cum arata cursurile de apa din Tara Barsei, unde culoarea apei seamana cu cea a Stixului, iar daca vrei sa pescuiesti, trebuie sa-ti aduci peste de acasa si sa-l inveti sa traiasca intr-un asemenea mediu.

Vicepresedintele CJ, Attila Kovacs, a declarat: „In timp ce administratia judeteana brasoveana va contribui la cofinantarea proiectului cu 5% din valoarea totala, unitatea de managent a proiectului va asigura facilitatile, serviciile si alte resurse cerute pentru scopurile implementarii obiectivelor vizate pentru protectia mediului”.
Attila Kovacs a precizat ca vor fi realizate spatii ecologice pentru depozitarea gunoiului de grajd, pentru achizitionarea de echipament destinat manipularii reziduurilor mentionate, precum si pentru incurajarea practicilor agro-forestiere de natura ecologica.
Sa speram ca aceste ganduri bune se vor transpune in practica, spre binele judetului, dar si ca o contributie la efortul general de indreptare a starii catastrofale in care a ajuns mediul de pe Terra.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.