Festivalul de Dramaturgie Contemporana Brasov

Festivalul de Dramaturgie Contemporana Brasov

0 60

Dupa un week-end-ul plin de evenimente la Festivalul de Dramaturgie Contemporana Brasov, in cea de-a cincea zi de Festival a fost programat spectacolul Omul perna de Martin McDonagh.

Nascut in 1970, Martin McDonagh este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori irlandezi contemporani. Multipremiat pentru piesele sale (Schilodul din Inishmaan, Regina frumusetii din Leenane, Vestul singuratic etc.) este, in acelasi timp, ca regizor si scenarist, castigator al Premiului Oscar pentru scurtmetraj. 2008 este anul in care si-a facut debutul si in lungmetraj cu o comedie neagra: In Bruges.
In Omul perna (The Pillowman) – spectacolul montat la Teatrului „Maria Filotti” din Braila de catre regizorul Radu Afrim – autorul abordeaza o tema extrem de sensibila: abuzul asupra copiilor. Piesa a fost distinsa cu Premiul Laurence Olivier, acordat pentru Cea mai buna piesa noua si a obtinut nominalizarea la Premiul Tony, in 2005, pentru aceeasi categorie.
La randul lui, dupa ce a starnit controverse si acuze din partea unor membri ai autoritatilor locale „pentru ca incita la violenta”, spectacolul lui Radu Afrim a primit aprecierea specialistilor si a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER, 2009 atat pentru Cel mai bun spectacol cat si pentru Cel mai bun regizor.
*

Pentru publicul brasovean – ce umple zilnic, pana la refuz, Sala Mare a Teatrului „Sica Alexandrescu” – ziua de marti va insemna intalnirea cu trupa Teatrului National din Bucuresti si cu Ion Caramitru. Insa nu in postura de actor, ci intr-una in care il gasim din ce in ce mai des in ultimii ani: aceea de regizor. Piesa . Sapte dintr-o lovitura, piesa asupra careia s-a aplecat, ii apartine Liei Bugnar.

Ca si Mimi Branescu (prezent in Festival prin productia Teatrului ACT, Acasa la Tata ), Antoaneta Zaharia (a carei piesa Va pupa Piticu’ din Franta a fost in repertoriul teatrului brasovean), Lia Bugnar face parte dintr-o generatie de actori care se afirma puternic si ca dramaturgi si scenaristi. A absolvit Academia de Teatru din Bucuresti, sectia Actorie, in 1995. A jucat in: Patul lui Procust si „Levant“, regia Catalina Buzoianu; Poate Eleonora, regia Alexandru Tocilescu, Visul unei nopti de vara, regia Dragos Galgotiu etc, cat si in propriile piese. De altfel, aproape toate textele sale au fost montate, atat pe scenele unor teatre de repertoriu cat si pe cele ale unor „teatre de club”.

Oferta de serviciu, Aici nu se simte, Femeia din manuscris, Oase pentru Otto, Sta sa ploua, Fir’mituri, Jocul de-a adevarul sunt titluri din portofoliul de dramaturg al Liei Bugnar, pe care o puteti si vedea, la Festivalul Dramaturgie Contemporana, marti, 17 noiembrie, orele 17.00 si 20.00, in rolul Emei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.