Ferește-te de prieteni, că dușmanii se dezvăluie singuri!

Ferește-te de prieteni, că dușmanii se dezvăluie singuri!

0 311

Teritoriul Bucovinei a făcut parte efectiv din Principatul Moldovei, până când, în urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi, care a încheiat războiul ruso-turc (1768-1774), a fost cedat Imperiului Habsburgic.
În anul 1774, 10.442 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de Imperiul Habsburgic.
După destrămarea imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a reunit firesc cu România, în 1918, act recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, pe 10 septembrie 1919, între aliații din Primul Război Mondial și nou creata Republică a Austriei. Numai ca in anul 1940, Nordul Bucovinei, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate…”ruseste” în Uniunea Sovietică, prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat in august 1939.
Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie în 1991.
Republica Populară Ucraineană, doar parțial recunoscută internaționa , a fost invadată de armata bolșevică, Kievul fiind ocupat la scurt timp și încorporat definitiv viitoarei Uniuni Sovietice”.  

Zelenski, 2020: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

Desi  au trecut de atunci doi ani, nici o autoritate din România n-a catadicsit să ceară explicații din partea Ucrainei pentru o declarație iresponsabilă a actualului presedinte ucrainean, care viza un vechi teritoriu românesc ce nu a aparținut legal niciodată Ucrainei! Presedintele V. Zelenski (vezi data in foto) declara (este și astăzi pe pagina oficială a Președintelui Ucrainei), fiind însoțită de înregistrarea video a acesteia, unde, de la min. 1:02 găsiți pasajul de mai jos, referitor la așa-zisa ocupare a Bucovinei de Nord de către români (https://www.youtube.com/watch?v=d1yarRFnE7Y&t=123s). Așadar, oricine poate să verifice autenticitatea acestei declarații care ar trebui să ducă obligatoriu la explicații din partea lui Zelenski:
Uităm iarăși încă un lucru semnificativ, pe care ministrul de Externe Bogdan Aurescu îl știe foarte bine pentru el a reprezentat România în acel proces internațional, referitor la mutarea balizelor de semnalizare ale canalului Bâstroe la doar cîţiva metri de malul românesc…
Pe scurt, era vorba despre cazul Insula ȘerpilorMircea Geoană  era atunci ministrul de Externe al României. Iată ce declara atunci: „Avem obligaţia să informăm partea ucraineană, ca a avut loc o consultare între poliţia de frontieră din cele două ţări, am făcut o notă verbală, informăm şi NATO şi UE. În continuare dacă fac acest lucru, le vom lua balizele, dar numai după respectarea paşilor juridici obligatorii. După epuizarea etapelor  juridice de consultare a Ucrainei şi Europei, ne vom apăra interesul naţional. Ceasul ticăie”! Declarația a apărut pe site-ul BBC, autorul articolului completînd: „Mircea Geoană a mai declarat că nu doreşte ca în opinia publică românească , Ucraina să se substituie fostei Uniuni Sovietice”!

Nu știm cît de bine este să ne pronunțăm tocmai acum – precum imberbul presedinte-actor Zelenski – în acest conflict militar dintre Ucraina și Federația Rusă.
Poate că niște nuanțări ar fi necesare, avînd în vedere importanta comunitate a românilor din Ucraina și mai ales istoricul real al apartenenței Bucovinei.
Nu ne dă nimeni dreptul să „discutam” iarăși decizii internationale ferm adjudecate in numele dreptului de a contesta sau revendica aiurea, un adevăr istoric confirmat international!  
Măcar formal, poate ar trebui să punem în discuție, fara complexe, problema fals provocatoare a Bucovinei de Nord. Să nu se creadă că am uitat sau am abandonat subiectul pe vecie. Altfel, ne vor întreba nepoții: unde a învățat Mihai Eminescu, în Ucraina sau în Moldova? (ddr)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.