FARSANGUL la Brasov se sarbatoreste in weekend

FARSANGUL la Brasov se sarbatoreste in weekend

0 176

Saptamana viitoare, pe data de 15 februarie, incepe marele post al Pastelui, cel mai lung si cel mai strict. Abstinenta impusa de acest ritual crestinesc este respectata cu sfintenie de toti crestinii care cred in existenta si puterea lui D-zeu.
In toate tarile crestine exista aceasta traditie ca, inainte de lunga perioada de retinere de la cele lumesti, omul sa-si descatuseasca frustrarile prin distractie, voie buna si chef. Aceste petreceri organizate in februarie sunt, de fapt, un carnaval al intregii crestinatati, in special a celor de origine catolica. Astfel de evenimente sunt asteptate cu nerabdare in fiecare an la Venetia, in Olanda, Germania si Spania.
In satele din judetul Brasov s-a pastrat acest obicei al distractiei de dinainte de Postul Pastelui cunoscuta sub denumirea germana de Farsang.
In acest weekend, in perioada 6-7 februarie, mai multe comune si sate din Brasov se imbraca in straie de sarbatoare.

Farsangul de la Ormenis
Farsangul este un obicei traditional al comunitatii maghiare din Tara Barsei, un ceremonial de primavavara ce preceda intrarea in Postul Pastelui.
Se poarta diferite masti care parodiaza in principal nunta si logodna. Mastile sunt animaliere (urs, lup) si umane (doctor, preot, ghicitor, tigan, mire, mireasa), confectionate dupa imaginatia fiecaruia.
Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Primaria Comunei Ormenis, organizeaza sambata, 6 februarie 2010 in comuna Ormenis, obiceiul traditional – Farsangul (carnaval).

Alaiul mastilor de la Budila
Obiceiul consta in organizarea unui alai cu masti ce reprezinta personajele importante ale comunitatii si nu numai.
Oamenii, imbracati astfel, merg la colindat si primesc gogosi, carnati, carne, slanina, vin sau tuica pentru petrecerea de seara.
Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov si Primaria Budila, va invita duminica, 07.02.2010, incepand cu ora 14.00, sa participati la acest alai
Programul este urmatorul:
Ora 14 – Alaiul mastilor – cu plecare din curtea Castelurilor Beldi Ferencz, Nemes si Mikes (langa caminul cultural) (participa ansambluri cu masti de la Apata si Ormenis, Prejmer, Teliu)
Ora 16,30 – Roata cu foc – arderea vechiului an
– Dansuri populare din zona
Ora 18 – Gala – premierea mastilor
– Momente vesele cu gogosi
Ora 19 – Bal mascat

Strigarea peste sat de la Sinca Noua
Consiliul Judetean Brasov, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu Primaria comunei Sinca Noua, va invita sambata, 6 februarie 2010 sa luati parte la obiceiul traditional Roata in flacari sau Strigarea peste sat.

Roata in flacari este un obicei traditional ce se desfasoara la cumpana dintre iarna si primavara, este cel cu care se incheie “Caslegile” si incepe Postul Pastelui.
Strigatul peste sat este considerat de catre cercetatori “o instanta judecatoreasca”. La lasarea intunericului, tinerii se aduna pe culmile dealurilor din apropierea satului, se impart in doua grupuri care “striga peste sat”, aducand la cunostinta satenilor numele fetelor care se tin “incoronate” sau facand haz pe seama fetelor ramase nemaritate si pe seama feciorilor tomnatici.
L ora 17:00, Pe dealurile din imprejurimi, flacaii mai voinici aprind rotile si le dau drumul sa se rostogoleasca la vale. Acest ritual are si o explicatie importanta, roata simbolizand soarele, dar si trecerea ciclica a timpului, iar focul este un element purificator.
La ora 19.00 la Caminul Cultural din localitate va avea loc un bal, unde Ansamblul folcloric din localitate va sustine un spectacol.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.