Expozitie aniversara Edouard Manet

Expozitie aniversara Edouard Manet

0 246

Biblioteca Judeteana „George Baritiu” din Brasov va invita, marti 23 ianuarie 2007, incepand cu ora 9.00 la Sediul central, Mediateca, pentru o expozitie Edouard Manet. Expozitia este prilejuita de aniversarea a 175 ani de la nasterea pictorului francez.


?


„Pictor al zilelor noastre”


Edouard Manet a fost un pictor francez, precursor al impresionismului. Plecand de la izvorul traditiilor marilor maestri, Manet a fost in masura sa lege sugestiile vremurilor vechi cu elementele moderne, fapt pentru care i s-a spus „pictor al zilelor noastre” (Charles Beaudelaire). Creatiile sale au starnit scandal si indignare, cu toate ca Manet n-a dorit niciodata sa provoace pe nimeni, a dorit numai sa schimbe pictura si s-o reinoiasca. Manet a fost ultimul pictor clasic si totodata primul pictor modern. Tablourile lui uimesc si astazi si trezesc interesul, reprezentand astfel o parte incontestabila a picturii universale.


La 30 aprilie 1883 se stinge din viata la Paris. Dupa moarte sa, s-au facut toate demersurile pentru ca una din lucrarile sale, care a primiti critici aspre si a produs un scandal enorm, „Olympia”, sa fie expusa in muzeul Louvre. Manet a invins, deoarece a intrat printre vechii maestri si a ramas tot atat de actual ca si acestia, ale caror traditii le-a urmat, inscriindu-si pentru totdeauna numele in istoria artei.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.