Excesul de colesterol …solutionat!

Excesul de colesterol …solutionat!

0 139

Cercetatorii americani au identificat o substanta care poate sa elibereze excesul de colesterol acumulat in celulele organismului, potrivit unui studiu publicat, marti, in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Aceasta descoperire explica modul in care colesterolul este transportat in interiorul celulelor si deschide calea pentru punerea la punct a unor terapii eficiente impotriva maladiei Niemann-Pick de tipul C, au explicat cercetatorii americani.
Aceasta este o boala ereditara rara, caracterizata prin concentratii anormal de mari de colesterol in toate organele interne.
Ea apare in urma unei erori genetice ce intervine in transportul celular al lipidelor, a caror acumulare provoaca tulburari neurologice grave, care apar, de obicei, la varste cuprinse intre 3 si 15 ani.
In cazul adultilor, reprezentand 10% dintre bolnavi, aceasta maladie se manifesta prin tulburari neuronale si psihice.
Cercetatorii le-au administrat cobailor, zilnic, timp de o saptamana, pe cale injectabila o substanta numita Cyclo. Animalele erau purtatori ai acelui defect genetic care produce aparitia maladiei Niemann-Pick de tipul C. La putin timp dupa tratament, soarecii au inceput sa metabolizeze colesterolul in mod normal.
Dupa 49 de zile, acesti soareci continuau sa inregistreze niveluri de colesterol inferioare celor ale animalelor netratate cu substanta Cyclo. Functiile lor hepatice s-au inbunatatit, iar soarecii nu au inregistrat nicio degenerare neurologica.
Urmatoarea etapa este determinarea dozei exacte de Cyclo necesara pentru eliminarea cantitatii de colesterol acumulat in celule, au declarat cercetatorii.
Cei mai multi dintre copiii suferind de maladia Niemann-Pick de tipul C mor inainte sa ajunga la varsta de 20 de ani, iar multi dintre ei, chiar inainte de a implini zece ani.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.