Eveniment la Sacele

Eveniment la Sacele

0 129

Se stie ca, dupa restituirea padurilor, acestea au inceput sa dispara in mod ingrijorator, prin taierea lor fara discernamant, sub motivul „ca sunt ale mele”. De aici si pana la schimbarile climaterice nu mai este decat un pas, asta vazandu-se in ultima vreme prin ce patim tot timpul: alunecari de teren, inundatii etc.
Si ca sa nu fie indeajuns aceasta despadurire, uneori legala, alteori ilegala, padurile mai sunt distruse prin tot mai frecvente furturi, cum tot mai des se intampla si in judetul Brasov, mai ales in Ocolul Silvic Sacele.
La Sacele, cei mai multi hoti de lemne sunt locuitorii din Garcini, de culoare intunecata ca sufletul hotilor. Multi dintre ei au fost prinsi, dar oare cati nu or fi scapat, repetand si tot repetand fapta?
Recent, un paznic de padure, patruland cum ii este treaba, a surprins niste asemenea hoti de lemne, care tocmai se pregateau sa-si incarce prada. Paznicul i-a somat, dar magraonii s-au dat la el. In disperare de cauza, paznicul a scos arma din dotare, un pistol, si a tras in cel mai apropiat atacant, ranindu-l in umar.
A urmat mare scandal mare, hotii, in cor si cu balabustrele in frunte, se jurau pe tot felul de lighioane – cum le este obiceiul – ca ei nu au facut decat sa mearga la un picnic, sa-si faca un gratar.
Al naibii gratar, in imprejurarile descrise mai sus!
Cercetarile continua pentru lamurirea completa a cazului si stabilirea vinovatului. Cei de la ocolul silvic , sefii padurarului, afirma ca padurarul a procedat conform legii si ii lauda actiunea. In schimb Politia il cerceteaza pentru tentativa de omor. Ciudat, nu?
Din cate se stie, de Sacele tin 90.000 ha padure. O suprafata greu de contreolat in contextul in care silvicultura a luat-o, ca toate celelalte in Romania, la vale, bani pentru angajari de personal sunt tot mai putini, asa ca este greu, cum s-a vazut si din cazul de fata, ca furturile de lemne sa fie stopate, hotii devenind tot mai agresivi cand sunt surprinsi, astfel personalul silvic fiind obligat sa actioneze la ultima limita.
Sa speram ca toate acestea se vor opri aici, fara evolutie spre mai rau.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.