Ecologizare cu ajutorul Codului Penal

Ecologizare cu ajutorul Codului Penal

0 163

Ca orice om comod in gandire si in ton cu ceilalti colegi din Guvern, Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, vrea sa stearga intai praful si dupa aia sa mature, el amenintand cu pedepse de Cod Penal pe cei care lasa gunoaie dupa iesiri la iarba verde.

Ministrul a anuntat ca are in vedere elaborarea unui set de norme pentru turistii de duminica, cei care se duc pe o zi la un gratar la iarba verde, si ca are in vedere amenajarea unor locuri speciale in acest scop, ignorand faptul ca multe zone de agrement vizate sunt in proprietate privata.

Autoritatile vor sa impuna romanilor reguli pentru iesirile la iarba verde, astfel incat sa fie evitat, pe cat posibil, dezastrul ecologic pe care-l lasa in urma dupa ce-si fac gratarele. Ideea in sine e buna, dar ministrul Mediului a anuntat ca are in vedere amenajarea unor locuri speciale de iesit la iarba verde, fara a lua in considerare ca nu poate impune asa ceva pe terenurile aflate in proprietate privata sau dorinta unora sau altora de a se aseza aici sau acolo, dupa cum i se pare fiecaruia mai bine. Cum sa ma oblige ministrul sa „picnichez” in avalul paraului, pe malul drept, daca mie imi place mai la deal pe malul stang, langa susur de izvor?
„In curand, vom iesi la iarba verde in locuri special amenajate. Ne gandim la intocmirea unor reguli de picnic, adica nu ne vom mai duce fiecare la iarba verde pe unde apucam si pe unde vrem. Vor exista locuri special amenajate pentru asa ceva. Deocamdata, impreuna cu organizatiile neguvernamentale, suntem la stadiul de a definitiva acest plan si imediat ce vom avea ceva concret vom iesi public sa informam populatia”, a afirmat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a tinut sa precizeze ca, pe fondul schimbarii frecvente a Codului Penal, o parte dintre contraventiile existente pe mediu au fost modificate in infractiuni.
„Am profitat de faptul ca s-a tot schimbat Codul Penal si am intervenit, transformand o parte din contraventiile dintre legile specifice mediului in infractiuni. In acest moment, exista instrumente foarte clare prin care putem sa aplicam si astfel de sanctiuni. O tara ca Romania, cu legi independente, membra a Uniunii Europene, trebuie sa-si armonizeze legislatia interna cu cea comunitara”, a punctat Nemirschi.
Hopa! Uite ca iar e de vina Uniunea Europeana ca romanul nu este civilizat si trebuie batut la poponeata!
Ministrul a adaugat ca o mare parte dintre atributiile Comisiei Nationale de Mediu, dar si cele privitoare la amenzile pe mediu, vor fi preluate de catre Politia Comunitara.

Ma gandesc, in calitate de iubitor al naturii si vechi excursionist prin toate coclaurile muntilor sau ale baltilor dunarene ca nu de locuri de „picnic”, mai bine spus de popas, ducem lipsa, ci de educatie ecologica. Nu bagarea excursionistilor in tzarcuri special amenajate, cam ca pentru oi si vite, ar rezolva problema, ci o educare in acest spirit, chiar de la gradinita, iar celor care se incapataneaza sa persiste in obiceiul de a lasa gunoaie, patrule speciale, fara a fi in uniforme, sa le aplice amenzi usturatoare sau chiar pedepse cu inchisoarea, pana le vine mintea la cap si se mai civilizeaza. Caci omul iese in natura ca sa scape de constrangerile betonului si asfaltului, nu sa-si mute ingradirile dintr-un loc in altul.
Iar in context vreau sa-l intreb pe domnul ministru: ce face cu marii poluatori ai naturii, sau cu cei care construiesc de capul lor unde le trazneste, distrugand totul in jur? De ce nu-i pune mai intai pe aceia la punct?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.