Dorina Padineanu prinde sufletul vechiului Brasov in picturi

Dorina Padineanu prinde sufletul vechiului Brasov in picturi

0 110

Dorina Padineanu expune la Brasov o serie de tablouri dedicate centrului vechi al orasului. Nascuta la Brasov in anul 1948 eai a absolvit Academia de Arte “N. Grigorescu” in 1975.
Sunt prezentate in special Casa Sfatului in care brasoveni vad vechea Primarie a orasului, stradute din Schei – cartier locuit in prezent de romani si alte etnii, carora mai demult nu le era permis sa locuiasca in burg – precum si alte cateva repere ale Brasovului au fost „portretizate” in zeci de viziuni in care pictorita a redat universuri diferite. Conform presei centrale ,Lucrarile degaja o atmosfera misterioasa si captivanta, spunand o poveste despre impletirea culturilor etnicilor cu cea locala, poveste care a inceput cu secole in urma si isi continua firul pana in zilele noastre”. Artista a declarat unui cotidian central ca a ales aceste locuri pentru ca ,,Brasovul este orasul in care m-am nascut cu peste o jumatate de secol in urma si pe care am ales, ca si alti pictori locali de-a lungul vremii, sa-l imortalizez in pictura. Si, pentru ca pictura, imaginea, este pentru mine un limbaj de comunicare si de cercetare, tema propusa, peisajul citadin, tinde sa consemneze urmele lasate de oameni si timp in arhitectura veche a orasului, de oamenii de etnii diferite in anotimpurile anului si in anotimpurile vremurilor”. Expozitia poate fi vizionata intr-o cladire din secolul al XVI-lea, la Bistro de l’Arte, din Piața Enescu 11 bis, pana la data de 24 mai.
Amintim ca artista a fost designer in Industria Matasii 1975-1992 a fost. Din anul 1973 participa la expozitii de grup, la Sala Dalles, Sala Kalinderu, Muzeul de Istorie Bucuresti. Incepand cu anul 2000, participa in mod repetat la Salonul de pastel de la Cercul Militar, la Expozitiile de acuarela “Gavenea” Tulcea si Targul de icoane de la Muzeul Taranului Roman. De asemenea, printre expozitiile sale personale de pictura pot fi enumerate cele de la Centrul Cultural MAI (2004), Financial Plazza (2005), Caminul Artei, ca invitata (2005), Centrul Militar Sala Ronda (2005, 2006), Muzeul de Arta Brasov (2006) si Palatul C.E.C. Bucuresti (2007). Artista are lucrari decorative si de pictura in colectii private si de stat din Romania, Anglia, Germania, Suedia, SUA si Japonia.
Sandu Dumitru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.