Doi covasneni ascensiune Zeita – Tibet

Doi covasneni ascensiune Zeita – Tibet

0 113

Doi alpinisti din judetul Covasna, Tulit Zsombor si Ruszuly Eva, care au plecat intr-o expeditie in Tibet, se pregatesc sa cucereasca varful Cho Oyu, inalt de 8.201 metri.
Acestia au ajuns miercuri la prima tabara, aflata la 6.400 de metri, iar joi vor urca pana la 7.150 m, urmand ca vineri sa faca un ultim popas in cea de-a treia tabara, dupa care vor „ataca” varful invelit in gheata.
Incursiunea in Tibet nu a fost deloc usoara pana acum, cei doi temerari avand de indurat zile fierbinti, cu soare arzator, dar si nopti foarte friguroase, de pe urma carora Zsombor s-a ales cu pneumonie.
Cho Oyu (in traducere „Zeita turcoaz”) se afla in muntii Himalaya, la 20 km de la varful Everest si este al saselea ca inaltime din lume.
Tulit Zsombor are la activ numeroase ascensiuni pe cele mai renumite culmi din intreaga lume, dar partenera sa de drum se afla la prima experienta de asemenea anvergura.
Daca expeditia va fi incununata de succes, atunci Ruszuly Éva va fi prima femeie din Romania care va escalada un varf de peste 8.000 de metri.
Expeditia se inscrie in proiectul „Ardelenii pe varfuri”, ce are ca scop escaladarea celor mai inalte culmi de pe cele sapte continente, respectiv cucerirea celor 14 piscuri de peste 8.000 m din lume.
Tulit Zsombor si-a inscris de-a lungul timpului in palmares varfuri celebre precum Mont Blanc (Franta), Elbrus (Rusia), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elvetia), Kilimanjaro (Tanzania) sau Aconcagua (Argentina).
Insotit de alpinistul bucurestean David Neacsu, el a reusit la inceputul acestui an sa cucereasca cel mai inalt varf din Antarctica, Mount Vinson (4.897 metri), aflat la 1.200 de kilometri de Polul Sud, infruntand temperaturi de minus 42 de grade Celsius.
Tulit este detinatorul recordului national de inaltime la escaladarea si coborarea pe schiuri, performanta stabilita in urma cu sase ani, cand a urcat un varf de 6.150 de metri din Muntii Pamir (Kirgizstan).

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.