Doar 5 proiecte pentru Casa Verde la Brasov

Doar 5 proiecte pentru Casa Verde la Brasov

0 227

Contrar asteptarilor, programul „Casa Verde” nu a avut nici pe departe efectul scontat in judetul Brasov.
Doar 5 proiecte au fost deja depuse pentru aceasta prima sesiune de programe, iar acestea se refera la inlocuirea sau finalizarea lucrarilor de montare a sistemelor de incalzire cu energie alternativa (care foloseste energie solara, geotermala sau eoliana) in detrimentul celor traditionale.
Nicio asociatie de proprietari din Brasov nu si-a exprimat intentia de a aplica la program, desi cetatenii de la case s-au aratat ceva mai receptivi in ceea ce priveste dorinta de informare cu privire la acest program.
Doar trei proiecte au fost depuse pentru municipiul Brasov, iar acestea vizeaza montarea de panouri solare pe trei dintre cladirile publie din oras: Sala Sporturilor, Caminul de Batrani si Caminul pentru Persoane fara Adapost
„Noi am depus dosarele complete, inclusiv cu studiile de fezabilitate, conform ordinului 565/2009. Colaborarea a fost perfecta intre departamentele municipalitatii si ABMEE, care a lucrat in special la partea tehnica. Speram sa fie aprobate cererile de finantare si apoi municipalitatea va organiza licitatiile pentru lucrari“, a declarat presedintele Agentiei pentru Managementul Energiei si Protectia mediului (ABMEE) Brasov, Gabriel Andronache, citat de Monitorul Expres.
Desi programul guvernamental prevede posibilitatea ca Guvernul, din Fondul de Mediu, sa acopere 80% din costurile proiectului, municipalitatea a ales sa ceara finantare de doar 70%, pentru a creste sansele de eligibilitate.
Celelalte doua programe au fost depuse de Primara din Rupea pentru Spitalul Orasenesc din Rupea, si de Primaria din Zarnesti pentru montarea e pnaouri solare pe Spitalul „Dr. Caius Tiberiu Sparchez”.
Termenul limita pentru depunerea dosarelor pentru aceasta sesiune a fost 14 august 2009. In intreaga tara, doar 46 de astfel de proiecte au fost depuse.
Valoarea totala fondurilor pentru cele trei proiecte este de 1,13 milioane lei, contributia locala fiind de 340.000 de lei.
Pentru fiecare proiect in parte, reducerea anuala a consumului de gaz este estimata la o medie de aproximativ 20%, adica un total de 41.400 metri cubi de gaz metan.
In noua varianta, programul Casa Verde se adreseaza doar administratiilor locale, care pot accesa fonduri pentru utilizarea energiilor regenerabile pentru incalzirea apei in cladiri publice, sau asociatiilor de proprietari, care pot accesa fonduri in acelasi scop, cererea facandu-se insa tot prin administratiile locale.
Nu mai putin de 160 de milioane de lei au fost alocate pentru cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte, care a fi deschia in perioada 1 – 15 septembrie.
Programul „Casa Verde” ofera instalarea de panouri solare pentru a reduce semnificativ consumul de gaze, folosit in special pentru alimentarea cu apa calda si pentru incalzirea cu centrale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.