Disfunctia erectila, o povara greu de dus!

Disfunctia erectila, o povara greu de dus!

0 223

Un barbat din patru sufera de disfunctie erectila dupa varsta de 35 de ani, stresul, pierderea locului de munca, lipsa banilor si a sigurantei de sine fiind printre cauzele acestei maladii, declara medicul urolog Sebastian Voinea, de la Spitalul Fundeni.
„Dupa 35 de ani, un barbat din patru are aceasta problema. De rusine si, poate, din orgoliu, numai unul din 10 cere si ajutor de specialitate. Stresul, o stare de tensiune permanenta si alimentatia plina de grasimi a scazut varsta barbatilor cu probleme de erectie la 35 de ani. Putini au insa curajul sa mearga la medic si sa vorbeasca despre scaderea performantelor sexuale in viata de cuplu”, a declarat Sebastian Voinea.
Profesorul Ionel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie, a spus ca un om care isi pierde serviciul, care nu mai poate asigura bunastarea minimala a familiei este stresat si obosit de cautarea unui loc de munca.
„Toata aceasta stare se repercuteaza inclusiv prin aparitia de disfunctii erectile, avem astfel de pacienti cu tulburari de functie erectila. Investigatiile arata ca este vorba de o stare pasagera, indusa de o astfel de conditie, de stres, oboseala exagerata, de nesomn”, a adaugat Sinescu.
Incidenta disfunctiilor erectile este de 25% la barbatii peste 35 de ani, dar exista si cazuri de pacienti in varsta de 20 de ani cu disfunctie erectila psihogena, adica pacientul nu este foarte sigur ca va fi la inaltimea asteptarilor partenerei sale si atunci apare blocajul.
Specialistii spun ca o astfel de problema nu trebuie ignorata, deoarece se poate asocia, in timp, cu alte afectiuni. De exemplu, un barbat cu disfunctie erectila are predispozitie ridicata de a face infarct in cinci ani de la debutul problemei.
Potrivit medicului Voinea, 70% din barbati raman netratati din cauza faptului ca barbatii discuta inca greu despre problemele sexuale.
Daca boala este de natura organica, aceasta se rezolva cu ajutorul unor medicamente, injectii sau proteze. Daca este legata de depresie, stres sau alte tulburari, aceasta se rezolva prin consiliere din partea unui psihoterapeut.
Disfunctia erectila este o boala frecventa, care afecteaza 1 din 10 barbati in lume si care va afecta, in 2025, 322 de milioane de barbati in Europa. La 8 din 10 pacienti boala apare din cauze organice, diabet, scleroza, accident vascular cerebral.
„Barbatii trebuie sa inteleaga foarte clar ca exista o legatura stransa intre disfunctia erectila si alte boli de inima. Aceasta boala este un semnal de alarma pentru instalarea unor boli de inima, factorii de risc fiind aceiasi ca la bolile de inima: colesterol mare, alimentele bogate in grasimi, sedentarismul, diabetul. Disfunctia erectila este o boala care se manifesta prin scaderea cantitatii de sange care intra in penis”, a precizat Voinea.
Un barbat cu disfunctie erectila este un potential cardiac sau suspect de accident vascular pana ce un medic pune un diagnostic. Diagnosticul se pune de catre medicul urolog, pe baza unei discutii cu pacientul si a unor teste de sange pentru determinarea lipidelor, glucidelor, un EKG si masurarea tensiunii arteriale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.