Despre fulgere

Despre fulgere

0 58

Se stie ca fulgerul este descarcarea electrica ce are loc intre doi nori cu incarcatura electrica diferita,pozitiva si negativa, dupa ajungerea acestei incarcaturi la un punct critic.
Dupa descarcare se aude tunetul, care este urmarea sonora a descarcarii electrice, prin strabaterea acesteia a paturii de aer si “despicarea” ei.
In zona noastra fulgerele se petrec in marea lor majoritate doar vara, cand conditiile atmosferice creaza conditiile optime acestui fenomen. Cu toate acestea s-au vazut si auzit fulgere si in plina iarna, daca a fost vorba de ierni extrem de calduroase pentru acest anotimp.
Fulgerele obisnuite au o lungime de 1-2 km., dar se pot intalni si din cele de 3-5 km., aceasta referitor la zona noastra temperata.
In zonele tropicale filgerele se pot desfasura pe o intindere de cateva zeci de kilometri, recordul absolut observat pana acuma fiind de 190 km.
In cazul ca tensiunea se acumuleaza intre nor si un obiect de pe pamant – orice obiect mai inalt, mai ales metalic sau ud, diferite specii de arbori, cladiri etc. – descarcarea intre acestea se numeste traznet si poate avea, daca nu este controlata prin instalarea paratraznetelor, urmari neplacute pentru om: declansarea de incendii sau chiar moartea prin electrocutare a oamenilor sau animalelor aflate in camp deschis sau prin preajma unor copci inalti: brazi, plopi, molizi, stejari, stanci ascutite etc.
In excursiile noastre, indiferent de zona (munte, mare, campie) este bine sa ne ferim de urmarile acestor fenomene, stand cat mai departe de un d?cor inalt si ascutit sau formand, in camp deschis,prin propriul trup pozitionat in picioare, un punct inalt.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.