Descentralizare, transfer de responsabilitate, colectare veniturilor de primarii …

Descentralizare, transfer de responsabilitate, colectare veniturilor de primarii …

0 156

„Primarii vor avea responsabilitatea colectarii veniturilor. In procesul de descentralizare, transferam veniturile catre autoritatile locale”. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, prezent la reuniunea de lucru de la Busteni, la care participa reprezentantii administratiei publice locale din toata tara.

„Sa nu va fie de deochi. Este prima data cand ministrul Finantelor a prezentat toate fisierele, pentru a vedea clar care este situatia. Am pornit discutia de la date macroeconomice. Sa nu-i fie Guvernului de dedeochi, pentru transparenta”, a declarat la finalul discutiilor Liviu Dragnea, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

„Este pentru prima oara cand grupul de lucru produce rezultate”, a subliniat si ministrul Gheorghe Pogea, precizand ca discutiile s-au concentrat pe tema accelerarii procesului de descentralizare. Pentru succesul intalnirii de la Busteni s-a felicitat si vice prim-ministrul Dan Nica, care a declarat in deschiderea conferintei de presa ca „este pentru prima oara cand a existat deschidere din partea ministerelor de a intelege ca deciziile apartin comunitatii locale”.
Teme de discutii
Asa cum era de asteptat, in cele trei zile ale reuniunii de la Busteni, s-au discutat multe fara a se stabili mare lucru. Se pot retine totusi cateva lucruri care merita a fi retinute:
• evaluarea cheltuielilor de functionare ale statului,
• reducerea cheltuielilor in favoarea investitiilor,
• mecanismele descentralizarii si obligativitatea de a transfera competente catre administratiile locale,
Pentru a se depasi atat faza discutiilor dar mai ales pentru a face ceva organizatorii Reuniunii de la Busteni s-au angajat ca totae concluziile si masurile discutate vor fi trimise catre analiza si aprobarea coalitiei, apoi a Guvernului si a Parlamentului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.