Deficit bugetar de 14,38 miliarde lei

Deficit bugetar de 14,38 miliarde lei

0 171

Executia bugetului general consolidat pe primul semestru al anului 2009 a inregistrat un deficit estimat de 14,38 miliarde lei, reprezentand 2,7 la suta din Produsul Intern Brut /PIB/, fata de un deficit de 14,5 miliarde lei, prevazut ca obiectiv conform acordului stand-by incheiat cu FMI, potrivit datelor publicate duminica de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.

Veniturile in cadere libera
Veniturile bugetului general consolidat au fost de 77,3 miliarde lei, la 30 iunie 2009, comparativ cu realizarile perioadei corespondente din anul precedent, inregistrand o ameliorare a ritmului de descrestere, respectiv -5,1 la suta fata de -6,4 la suta cat s-a inregistrat in luna mai a.c.
Potrivit MFP, impozitul pe venit a crescut cu 8,2 la suta in termeni nominali, fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 8 la suta fata de aceeasi perioada.
In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii s-a inregistrat o crestere a incasarilor din accize cu 672,8 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA cu 3,168 miliarde lei.
De asemenea, contributiile de asigurari au inregistrat o reducere de 0,3 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile in crestere In primul semestru din 2009, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 91,7 miliarde lei, inregistrand o crestere de 5,6 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar acestea au fost mentinute in limitele aprobate.
Potrivit datelor MFP, cheltuielile de personal pe primul semestru al anului in curs au inregistrat o crestere cu 12 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent, observandu-se o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente.
Asa cum era de asteptat se da vina pe vechiul Guvern, ”…cresterea cheltuielilor de personal, fata de aceeasi perioada a anului trecut, este o consecinta a majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008”, se arata in comunicatul MFP.
Personalul bugetar s-a redus cu 4.535 persoane in primele luni ale anului 2009, fata de decembrie 2008.
Cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 5,7 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.
De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere cu 3,3 la suta fata perioada similara a anului precedent ca urmare a masurilor intreprinse, reprezentand 47,4 la suta din programul anual. Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 55,5 la suta fata de aceeasi perioada a anului precedent.
In ceea ce priveste cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si alte transferuri pentru investitii, acestea au fost pe primele sase luni de 13 miliarde lei, reprezentand 34,3 la suta din estimarile anuale (37,9 miliarde lei), respectiv 2,4 la suta din PIB.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.