De un leu bun-simt

De un leu bun-simt

0 83

Pe matusa Ioana, de la Rozavlea in nordul tarii, o stie toata tara datoriuta mediatizarii cazului ei. Povestea batranei cu pensie de trei lei a impresionat mii de oameni si a deschis, in octombrie anul trecut, o ampla dezbatere despre protectia sociala acordata varstnicilor in Romania. La vremea respectiva, multi oameni de bine au pus mana de la mana si au ajutat-o pe batrana de 80 de ani cu de-ale gurii si altele strict necesare, caci cu trei lei mananci, cu economie, o saptamana paine.
Au trecut opt luni de atunci, iar matusa Ioana traieste in continuare intr-o saracie crancena, alaturi de fiica sa. Din toate promisiunile facute de doua guverne, batrana s-a ales cu o majorare de pensie de 33%. Ca intotdeauna, exprimarea in procentaje acopera rusinea celor care ar trebui sa o aiba si sa o simta, caci in cazul batranei Ioana cei 33% inseamna 1 (unu)leu. Adica un biet leu, cu care nici popa nu te primeste in biserica.
„In televizor am auzit, ca mi-o spus, ca se marea pensia. Mi-a marit-o cu un leu. Din trei mi-au mai pus un leut, patru”, a spus oftand amarnicsi cu ivirea lacrimilor in ochi, batrana.

Ioana Rosca are 82 de ani si traieste in satul Rozavlea din Maramures. Realitatea TV a fost acasa la batrana in octombrie anul trecut. Atunci s-a aflat in toata tara ca femeia supravietuieste dintr-o pensie de urmas de doar trei lei, la care se adauga ajutorul social de la primarie, de 60 de lei.
Acum, matusa Ioana e ceva mai bogatã. Pensia sa de urmaº a fost majorata cu un leu, în timp ce ajutorul social a ajuns la 100 de lei.
Manca-i-ar taica de guvernanti, ce inimi de tinichea suflata cu tombac au! Cum sa le mai fie lor rusine ca nu i-au dat batranii Ioana pensia minima, acei 300 lei, promisa de pitpalacul Boc?
Aceasta este Romania pe care multi si-o doresc condusa de altii, macar un pic mai cinstiti decat acuala guvernare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.