De ce când vine dreapta neoliberală/libertariană, la un an de zile...

De ce când vine dreapta neoliberală/libertariană, la un an de zile România intră în criză/recesiune?

3 170

Deși din 2015 tot anunță recesiunea, semnalul dat de Dl Prof. Croitoru, consilier BNR privind iminența crizei în 2020 este îngrijorător. Opinia nu este singulară in randurile ideologilor dreptei.
De aici se naste o intrebare ce nu poate fi ocolită – cum se face că atunci când vine dreapta neoliberală / libertariană la un an de zile România intră în criză / recesiune?

CDR prima mare cădere
A venit CDR în 1997 în 1998-1999 am avut o criză puternică – falimente, liberalizări si explozie de preturi, liste cu companii mari de lichidat, spitale comasate, școli închise, privatizari dubioase, un minus de sute de mii de locuri de muncă s.a.m.d.

Băsescu cu ai lui ne-a împins într-o nouă cădere
A venit dreapta (nociva asociere PD&PNL n.r.) în dec 2004 la guvernare, s a dus cresterea la jumatate de la 8.4% in 2004 la 4.2 la suta in 2005 (4.7 la sută dupa ultimele date revizuite).

Prăpastia PDL
A venit guvernarea portocalie, dupa alegerile din 2008, hop criza puternică din 2009 si 2010, chiar dacă suprapusă crizei financiare internationale. Acum avem un guvern desemnat si iar începe narativul despre criză, recesiune. Bine, ok, începuse mai demult pentru a justifica redistributia de jos in sus si de la muncă la capital. Totusi, dacă noua guvernare va îmbrătișa acest narativ catastrofic, atunci istoria probabil se ca repeta. Pentru că istoria nu iartă. Există totusi o solutie astfel încat sa invingeti istoria.

Voi ce guvernați!
Continuati gradual #wageledgrowth, continuati sa stimulati investitiile (chiar voi ati trecut un grafic in asa zisul program in care aratati ca guvernarea social democrata a stimulat investitiile astfel incat cresterea economica la q2 2019 este balansata ca motoare investitii / consum!).
Păstrati toti stimulii din economie care si au demonstrat eficienta si efectele de multiplicare (facilitati constructii, Start Up Nation, programele din agricultura, facilitati ptr IT, stimulii ptr industrie prin scheme de ajutor de stat … sunt doar cateva exemple).
Și peste tot ce a fost ok demonstrati puterea specifica liberalismului in stimularea economiei (dacă ea există, dar ar trebui să se vadă clar diferenta fata de stimulii inovati si acordati de guvernarea actuala, zic).
Și, foarte important, renunțati la experimentele libertariene, care nu au reusit nicăieri. România nu trebuie sa ajungă precum Chile. #nuChile

Autor: Cristian Socol

COMENTARII

  1. Raspunsul la aceasta intrebare… e simplu.
    E bine, totusi, ca lumea se intreaba de ce nu sunt bani cand e dreapta la guvernare si nu au fost probleme cu banii cand a fost stanga la guvernare.
    Raspunsul il stie orice om cinstit: DREAPTA FURA LA GREU SI CU O NESIMTIRE CRASA DIN BANUL PUBLIC.

    • Valter ai dreptate, jaful este atat de mare incat nu le ajung banii din buget si fac credite la anumite institușii globaliste ca BM, FMI sau UE. Se fura si de cei de pe stanga datâr parca o fac mai „responsabil”.

  2. Raspunsul este simplu si cu ocazia asta devoalam si minciuna care spune asa (viorel catarama): ‘trebuie sa vina drapta la putere sa creeze bunastarea pe care stanga sa o imprastie in mediul social’. In realitate lucrurile stau exact invers: masurile sociale de stanga au intotdeauna o amplitudine la scara intregii natiuni(populatii) si ating benefic toate clasele sociale (si oamenii de afaceri au avut avantaje din reducerile de taxe, la fel ca si ultimul sarac). Masurile de dreapta, in schimb, aduc avantaje numai claselor exploatatoare din societate, asa zisii capitalisti, in cazul nostru, majoritari straini (multinationale). Restul tarii sufera in tacere si asteapta zile mai bune. Toata bunastarea creata in perioada 2015-2019 va fi imprastiata in anumite buzunare si numai in acelea, in perioada guvernarii „de dreapta”! Stati si urmariti!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.