Darius Vâlcov, Guvernul vrea să scadă la jumătate ratele la bănci!

Darius Vâlcov, Guvernul vrea să scadă la jumătate ratele la bănci!

0 160

„Până la sfârșitul acestui an, guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât și prin programele pe care noi le avem demarate",

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă pe probleme economice, consideră că băncile nu intenţionează să renunţe la operaţiunile din România, chiar dacă profitul lor nu va mai fi „de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene”, ci doar cu 20-30 de procente mai mare după aplicarea prevederilor OUG 114/2018, notează Agerpres.

Datornicii la bănci ar putea plăti rate mai mici, în curând. Cel puţin asta le promite guvernul, care şi-a propus ca, până la sfârşitul anului, să reducă ratele românilor la jumătate din nivelul actual.
Declaraţia a fost făcută de Darius Vâlcov luni seară, la emisiunea „România 9”, pe TVR1. Consilierul premierului nu a explicat, însă, care este logica economică prin care executivul îşi va ţine promisiunea.

Dacă vorbim de taxa pe lăcomie, când vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate față de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă„, a adăugat el.

„Spunea cineva că or să plece băncile. Nu or să plece băncile, că de la triplu, vor avea doar 20-30% peste media Uniunii Europene. De la triplu faţă de media Uniunii Europene. Noi credem că este suficient. (…) Noi, vorbim de Guvernul României şi de coaliţia de guvernare PSD-ALDE”, a declarat Vâlcov la TVR 1.

„În momentul în care am luat această decizie, ne-am uitat la comportamentul băncilor din ultimii 30 de ani şi am constatat, fără nicio excepţie, că în fiecare an ratele la dobânzi la creditele pe care le iau românii sunt de două, trei, patru, cinci, până la şapte ori mai mari decât în restul Uniunii Europene. (…) De fiecare dată se primeşte un răspuns (…), şi anume riscul de ţară. (…) Această creştere care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază. (…)
La discuţii le-am zis un singur lucru: în momentul în care vrem să mergem mai departe în relaţia Guvern – bănci, trebuie să scădem ratele la jumătate. (…) De ce? Pentru că şi atunci este cu 20-30% peste media Uniunii Europene. (…) Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate”, a mai spus Darius Vâlcov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.