Dacian Ciolos comisar CE pentru agricultura?

Dacian Ciolos comisar CE pentru agricultura?

0 220

Conform unei declaratii ale vicepremierului Dan Nica, in cadrul sedintei Colitiei de luni, liderii PSD si PD-L l-au mandatat pe ministrul de Externe Cristian Diaconescu sa identifice pozitia cea mai buna pentru Romania in Comisia Europeana. „Portofoliul Agriculturii este preferinta pe care Romania o are in prezent”, a mai spus Nica.
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a confirmat tot luni, intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati, ca membrii Coalitiei de guvernare au decis sa oficializeze candidatura lui Dacian Ciolos pentru portofoliul agriculturii in cadrul viitoarei Comisii Europene, transmite RADOR.
„Astazi (luni) am avut o discutie in cadrul coalitiei de guvernare, pentru ca, asa cum bine cunoastem, Guvernul este cel care oficializeaza, cu candidatura, portofoliu si persoana. Din aceasta discutie a rezultat ca putem formaliza candidatura domnului Dacian Ciolos, fostul ministru al agriculturii, pentru portofoliul agriculturii”, a declarat seful diplomatiei la RRA.
„Sigur, obstacole sunt convins ca o sa apara, nu toate statele membre ale UE, in mod natural, sunt interesate ca Romania sa obtina un astfel de portofoliu”, a avertizat Diaconescu. „Votul (in Parlamentul European – n.r.) este, insa, cu majoritate calificata, dar, dincolo de acest lucru, suntem cu totii convinsi de necesitatea de a avea un demers prin care, prin sprijinul pe care si Romania il asigura unor alte state, sa asiguram succesul acestei candidaturi”, a precizat ministrul.
El a spus ca Romania va pune in miscarea intreaga retea politico-diplomatica pentru a obtine acest post de anvergura, dar a atras atentia ca „nu este simplu”, fiind „un post cu mare releventa”. Totusi, ministrul se declara optimist. „Cred ca, printr-un efort conjugat al tuturor celor care au competente, atributiuni si responsabilitati in ceea ce priveste poltica externa vom reusi sa obtinem acest post”, a declarat Cristian Diaconescu.
Ministrul a explicat ca tatonari in acest sens se fac inca de la inceputul anului, cand Romania a incercat sa-si dea seama care este „palierul de sprijin” de care s-ar putea bucura in UE in „contextul si in ideea de a obtine un portofoliu de substanta”.
„La un moment dat, am mentionat agricultura. Sunt tari care ne sprijina in acest sens, dar, evident, chiar mai mult ca o valoare de semnal, este mai important sa avem o pozitie comuna politica in spatele unei candidaturi – este semnalul minimal, absolut necesar, atunci cand intram in procesul de negociere”, a spus ministrul de externe.
El a explicat ca procedura presupune o scrisoare oficiala din partea presedintelui desemnat al Comisiei Europene, in conditiile in care alegerea presedintelui se va incheia, din cate se pare, in a doua jumatate a lunii septembrie. „Presedintia suedeza (a UE) ne-a anuntat ca lista comisarilor, pentru aprobare in Parlamentul European, va fi gata in jurul datei de 25-26 octombrie, deci, aceste doua luni sunt de mare, mare importanta, in ceea ce priveste demersurile pe care urmeaza sa le intreprindem”, a punctat seful diplomatiei.
El a atras atentia ca viitorul presedinte al Comisiei Europene, atunci cand gandeste componenta Comisiei, „actioneaza pe baza unei mase critice, creata la nivelul statelor”.
Dupa analisti Romania conteza pe un sprijin din partea Frantei care nu poate accesa acest post comunitar. Nu este exclus si un sprijin german.
Intrebat daca numele lui Dacian Ciolos este suficient de cunoscut si convingator la Bruxelles, Diaconescu a spus ca „este foarte important ca cel care candideaza din partea Romaniei sa aiba si sprijinul grupurilor importante din Parlamentul European” (populari, socialisti si liberali).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.