Daca vine criza, eu Dow Jones. Tu ce dai?

Daca vine criza, eu Dow Jones. Tu ce dai?

0 222

Eu tot n-am inteles. E criza sau nu e criza in Romania? Chiar ne-au lovit efectele crahului din State sau ne dam si noi raniti, sa nu para ca suntem cu totul in afara trendului financiar? Chiar ne-a atins unda prabusirii colosilor bancari de peste Ocean sau simulam credibil niste junghiuri la bursa? Leul romanesc isi pierde coama fiindca bate-un vant de calvitie de pe Wall Street sau jivina incepuse sa naparleasca mai demult dar n-am mai trecut noi pe la gradina zoologica?
Ca din ce zice Mugur Isarescu nu pricep mare lucru. Acuma, e drept ca de-aia si ocupa el postul ala de guvernator al BNR, ca sa nu se prea-nteleaga ce cuvanta cand povesteste despre rezervele valutare. Noi astia amarastenii nici n-avem, de altfel, nevoie de subtitrare la discursurile lui Mugur. Sunt suficient de explicite preturile pe rafturi, chiriile si ratele la contracte ca sa ne dam seama ca ceva merge prost.
Sa lasam criza (oare ne lasa si ea?). Tot nu pricepem ce-i ala indicele Dow Jones si de ce sunt foarte predispusi la infarct brokerii aia isterici de-i vedem la televizor din cand in cand. Mai bine tragem cu ochiul la conturile care se rotunjesc suspect la vremuri de criza, cand logic ar trebui sa intre la dieta. Ce-i drept, eram deja preveniti de marele finantist mioritic Gigi Becali, care a explicat pe intelesul tuturor ca pe aia ca el, criza asta n-are cum sa-i afecteze. S-a si vazut. In plina criza, kazahii care au cumparat Rompetrolul lui Patriciu au dezvaluit pretul real al tranzactiei, mai mic cu vre-un miliard de dolari decat se vehiculase in presa romaneasca. Ceea ce-l proiecteaza pe Gigi Becali pe pozitia de cel mai bogat roman, detinuta vremelnic de Dinu Patriciu.
Fara nici o legatura cu situatia de la noi, tragedia financiara din America lui Bush a schimbat si la ei clasamentele. Warren Buffet, care se obisnuise sa-i sufle in ceafa lui Bill Gates, a trecut inaintea fondatorului Microsoft, dupa doar o luna de criza. In vreme ce AIG Life si o cateva banci onorabile au simtit gustul falimentului, averea lui Buffet a crescut in doar 33 de zile cu nu mai putin de 8 miliarde de dolari. Trebuie sa recunoasteti ca tipul nu castiga rau pe luna.
Unda produsa de prabusirile din State s-a propagat la noi sub forma de solutii, sfaturi si strategii de iesire din criza, in caz ca tara s-ar simti stramtorata rau. Nici Patriciu nu s-a abtinut sa metaforizeze becalic si sa critice prestatia lui Isarescu, pe care l-a acuzat ca trateaza tara de guturai cand ea are ciuma. O maladie relativa, care prentru unii, precum Becali, s-a vazut ca poate fi chiar muma.
Tot de muma iti vine sa-i injuri pe desteptii care si-au amintit cum au iesit asiaticii din criza devastatoare izbucnita in Thailanda in 1997. Cand spectrul dezastrului pandea la frontieria Coreei – de Sud, evident – cetatenii coreeni avuti si-au donat bijuteriile si alte valori ca sa-si crute tara de criza.
Cum naiba le-a putut trece prin cap ca si la noi ar fi posibil asa ceva? Ar curge valuri de sange numai pana s-ar alege firma care sa umble cu cheta. Cat despre bijuterii, chiaburii nostri uita sa si le treaca in declaratiile de avere, darmite sa le mai si doneze?
Parca vad ca tot pe noi astia sarantoci pica pocinogul donatiilor. Cum hainele purtate nu se pun, m-am pregatit si eu cum am putut. Daca suna la usa comisia aia de cara cutia milei, eu Dow Jones. Tu ce dai?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.