Cum sa aveti un Craciun ECO (III)

Cum sa aveti un Craciun ECO (III)

0 244

ECO este cuvantul care se pare ca este cel mai des folosit in ultima perioada. Pentru cei care sunt constienti ca doar fiind “ECO” putem sa ajutam restul lumii, va prezentam in continuare cateva sfaturi pentru a avea un Craciun ECO.
CE SE INTAMPLA CU BRADUL TAU DUPA SARBATORI:

Daca este taiat:
Bradul taiat poate fi dat spre compostare in statii specializate pentru acest proces.Statia de compostare este o instalatie care transforma desurile organice (plante, frunze, resturi menajere vegetale) in ingrasamant, denumit generic compost. Acesta poate fi folosit in agricultura (pentru ameliorarea solului), in refacerea ecologica a zonelor degradate sau in reconstructia peisagistica.Acele de pin spre exemplu, contin calciu, magneziu, nitrogen, fosfor si alte elemente intr-un procent de 2,5% din greutatea lor. Astfel ele sunt foarte valoroase pentru gradina, intrucat contin mult mai multe minerale decat balegarul. Pentru acest lucru te poti adresa Directiei Silvice sau Ocolului Silvic din orasul tau. Sau poti cauta pe internet o lista cu statii de compost. Daca nu vei gasi solutii in acest sens, nu ramane decat sa incerci sa nu faci prea multa mizerie cand arunci bradutul, sa nu il arunci pe balcon in plina strada (poti rani trecatorii, daca ai balconul spre strazi principale) si mai ales, sa nu il arzi intrucat acele de brad se aprind foarte usor, focul putand scapa de sub control.
Daca este in container:
Dupa sarbatori, bradul poate fi plantat, in cazul in care solul nu este inghetat. O idee de preventie a inghetarii ar fi selectarea din timp a locului dorit pentru plantare si saparea unei gropi cu ceva timp inainte. Pentru a avea o idee de cum sa arate groapa, la un brad de 1 m inaltime aceasta ar trebui sa aiba 60 cm lungime, 60 de cm latime si tot 60 de cm adancime. La baza gropii se pune fie compost (ingrasaminte naturale obtinute din deseuri organice) fie biohumus (sol fertil ce poate fi achizitionat de la orice florarie). Pentru a transporta bradul viu catre groapa, acesta se baloteaza (ramurile se leaga pentru a le proteja pe timpul transportului). La momentul plantarii, bradutul se va aseza in groapa astfel incat radacina sa fie la nivelul solului sau la 5 cm sub acesta. Dupa asezare, se acopera bine groapa cu pamant, se umecteaza (se stropeste cu apa) apoi se acopera solul din jurul bradului cu scoarta de brad, cu frunze sau cu cateva ramuri de brad. Sfat: in cazul in care solul este inghetat, bradul se poate pastra intr-o incapere cu temperatura scazuta (aproape de 0̊C) sau chiar afara, dar daca temperaturile sunt intre 0-2̊ C). Radacina se acopera cu saci, paie, etc., pana cand vremea deine optima plantarii, pana solul se dezgheata si devine cultivabil. Astfel, daca plantatul nu este urgent, bradul poate ramane in ghiveci, intr-o gradina, pana la sosirea primaverii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.