Cultivarea porumbului modificat genetic este interzisa

Cultivarea porumbului modificat genetic este interzisa

0 60

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a solicitat membrilor Comisiei pentru securitate biologica re-evaluarea stiintifica a riscului in cazul cultivarii porumbului MON810 si avizul stiintific pana in data de 8 mai 2008.
Solicitarea a fost adresata ca urmare a faptului ca, la nivelul Comisiei Europene, dosarul porumbului MON810 se afla, din data de 5 mai 2007, in procedura de reinnoire a autorizarii introducerii pe piata, iar autoritatile competente pentru transpunerea si implementarea Directivei 2001/18/EC privind diseminarea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic sunt solicitate sa-si transmita pozitiile de vot – in particular legate de evaluarea de risc asupra mediului, conform Anexei nr. II a Directivei – pozitii care vor fi publice.
Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta de cultura modificata genetic autorizata in prezent pentru cultivare in vederea introducerii pe piata comunitara, sub Directiva 220/90/CEE, conform Deciziei 98/294/EC din data de 22 aprilie 1998. Desi Directiva 220/90/EEC a fost abrogata prin Directiva 2001/18/CE, care a introdus noi exigente in procedura de evaluare a riscurilor, Decizia 98/294/EC privind introducerea pe piata a porumbului modificat genetic a ramas in continuare in vigoare, aplicandu-se tuturor statelor membre, inclusiv Romaniei, incepand cu ianuarie 2007.
In procedura de re-evaluare stiintifica a riscului in cazul cultivarii porumbului MON810, membrii Comisiei pentru securitate biologica vor analiza si articolele stiintifice publicate, pe acesta tema, dupa anul 1992.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.