Criza economica mondiala ii baga pe romani in somaj tehnic

Criza economica mondiala ii baga pe romani in somaj tehnic

0 133

Desi politicienii nostri par sa fie indiferenti si impasibili la evenimentele externe, respectiv la criza economica mondiala, se pare ca nu putem sa nu resimtim si noi efectele in lant care se produc de acum aproximativ o luna.
Potrivit ministrului Muncii, Mariana Campeanu, companiile straine din Romania vor trimite in somaj tehnic peste 6.000 de oameni, informeaza Realitatea TV.
Sindicatele spun insa ca cifra este mult mai mare – in aceasta situatie ar fi peste 18.000 de salariati. Judetele din Moldova si vestul tarii sunt cele mai afectate.
„Situatia devine ingrijoratoare, de aceea trebuie sa fim responsabili si sa amanam majorarea salariilor pentru profesori”, a spus Campeanu, intr-o emisiune difuzata de Realitatea TV.
Bugetul asigurarilor de somaj pentru 2009 a luat in calcul reducerea ratei somajului de la 4% in acest an la 3,9% in 2009. Pentru asigurari si asistenta sociala, bugetul pe 2009 prevede alocarea a 11,4% din PIB (65,7 miliarde lei).
Situatie grava in privinta somajului este si la Vaslui unde disponibilizarile in masa continua si in luna noiembrie. Motivul, spun agentii economici, este ca au scazut comenzile in fabrici si s-au facut reduceri de personal.
Rata somajului se va dubla si la Iasi din cauza crizei financiare. Prefectul judetului Iasi, Marius Bodea, a sustinut ieri, intr-o conferinta de presa, ca efectele crizei economice mondiale se resimt, urmand ca in anul 2009 rata somajului in judet sa fie de 10%, fata de 4,7% in primele opt luni ale anului curent, conform NewsIn.
In judetul Alba, este aceeasi situatie de criza. GHCL Upsom Ocna Mures trimite in somaj tehnic 950 de salariati.
Toate acestea sunt exemple vii ale faptului ca Romania nu are cum sa fie ocolita de criza economica mondiala.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.