Cosmonautii de pe Soyuz 40 povestesc aventura de acum 30 de ani

Cosmonautii de pe Soyuz 40 povestesc aventura de acum 30 de ani

0 118

Ca intr-o camera neluminata. Asa s-au simtit cosmonatutii Leonid Popov si Dumitru Prunariu in urma cu 30 de ani, cand au petrecut o saptamana in spatiu, cu ocazia misiunii Soyuz 40. La trei decenii de la isprava care a marcat prima si singura calatorie in spatiul cosmic a unui roman, cosmonautii au impartasit senzatiile zborului la Brasov, unde vor ramane pana miercuri.
Dumitru Prunariu a vizitat ieri Colegiul National „Grigore Moisil”, care l-a numarat printre elevii sai in urma cu peste 4 decenii. Elevii si profesorii deopotriva au fost interesati de experienta petrecuta la bordul navetei Soyuz 40 de singurul cosmonaut roman care a iesit in spatiu.
La Colegiul „Grigore Moisil” va fi inaugurata o sala de cursuri care va purta numele lui Dumitru Prunariu. La evenimentele de la Brasov au luat parte si cosmonautii Leonid Popov din Rusia, Bertalan Farkas din Ungaria si Aleksandr Aleksandrov din Bulgaria. Leonid Ivanovici Popov a facut parte din echipajul Soiuz-40 in anul 1981, alaturi de cosmonautul roman Dumitru Prunariu. In misiunea din cadrul programului spatial „Intercosmos”, Prunariu si Popov au petrecut in spatiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute.
Cei patru cosmonauti au vizitat si Scoala Gen. Nr 11 unde au fost primiti cu paine si sare, Colegiul National „Aprily Lajos” dar si Universitatea „Transilvania”. Activitatile pentru marcarea celor 30 de ani de la zborul in cosmos al brasoveanului continua astazi la Cercul Militar pentru ca miercuri cosmonautii sa viziteze Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.