Corul studentilor germani in concert la Brasov

Corul studentilor germani in concert la Brasov

0 209

Astazi, 7 august 2009, de la ora 18:00, in sala comunitatii evanghelice din Piata Sfatului va avea loc un concert coral extraordinar sustinut de corul „Cantores vivaces” din Heidelberg/Germania. Intrarea este libera.
Corul s-a infiintat acum 30 de ani, in 1979, la Cluj sub tutela Facultatii de Litere a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, fiind prima formatie culturala a studentilor germani ce a luat nastere dupa procesele de la sfarsitul deceniului sase impotriva intelectualilor germani.
Corul a cantat in anul infiintarii – ca si in prezent – sub conducerea muzicala a dirijoarei Marianne Seiwerth-Galbács, membra a vestitei Cappella Transilvanica a Conservatorului din Cluj-Napoca.
In acest an, corul marcheaza 30 de ani de la constituirea sa, fondatorii fiind sasii studenti in Romania. Istoria acestui cor merge si mai departe in negura timpului, CANTORES VIVACES fiind prima formatie culturala a studentilor germani, aparuta dupa procesele de la sfirsitul deceniului sase, declansate impotriva intelectualilor germani.
La vremea aceea nu-si imagina nimeni ca din aceasta initiativa spontana avea sa se dezvolte o ‘’reuniune de cantari’’ insumand 100 de persoane si ca aceasta va reusi sa reziste de-a lungul deceniilor pina la ceea ce este ea astazi.
In tot acest timp, membrii corului au mentinut vie traditia, revenind in Romania cu diferite evenimente culturale organizate la renumitele licee germane din tara: ‘’Brukenthal’’ din Sibiu, ‘’Honterus’’ din Brasov sau de la cel din Medias.
In anul 1987, datorita emigrarii masive a populatiei germane din tara noastra, implicit a coristilor, activitatea corului a trebuit sa fie intrerupta.
Dupa 1990, cum majoritatea ‘’Cantores’’ se gaseau prin diferitele landuri ale Germaniei, acestia au raspuns cu entuziasm apelului lansat de Stefan Koch, membru fondator, de a se intalni cu totii la Heidelberg, oras in care membrii corului se reunesc , de atunci, cel putin o data pe an.
Desigur, din repetitiile saptaminale de odinioara au ramas acum doar repetitiile anuale, intr-un anumit sfarsit de saptamana, stabilite potrivit unui calendar riguros.
Acum, corul CANTORES VIVACES a pornit intr-un turneu al amintirilor frumoase prin Transilvania copilariei si a tineretii studentesti.
Un program alcatuit din piese renascentiste, piese din Transilvania si cintece de pe tot globul, in total vreo 16, interpretate in 10 limbi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.