CORBII PRIVATIZĂRILOR CU… DEDICAȚIE DAU TARCOALE ULTIMEI PERLE A INDUSTRIEI CEAUȘISTE

CORBII PRIVATIZĂRILOR CU… DEDICAȚIE DAU TARCOALE ULTIMEI PERLE A INDUSTRIEI CEAUȘISTE

0 193

Decat chiar degeaba, Operatorii din port sunt de acord cu privatizarea!
Cred că ar fi un lucru bun dacă s-ar privatiza… CORECT !! Dacă asta înseamnă dezvoltarea Portului, sunt de acord. Dacă ne uităm la unitățile de stat care au fost… doar au fost căpușate de tot felul de interese.
Dacă ar veni un privat serios, nu o firmă cu o căsuță poștală, se va dezvolta. Noi ne plătim lunar taxele, n-am văzut nicio dezvoltare, infrastructura lasă de dorit, nu știu unde se duc banii.
Interesul unui privat nu este să mărească taxele. El face bani din tranzit. Atâta timp câta agenții economici mici câștigă bani, și Administrația Portului câștigă bani. Ca administrație, trebuie să creeze facilități în port ca să poți să aduci venit”, a declarat, pentru Replica, unul dintre operatorii portuari.

Specialist în nave și domenii portuare: Listarea la bursă, un lucru bun!

În principiu, capitalizarea este un lucru bun, cu condiția ca statul să rămână acționar majoritar. Portul nu se vinde, PSD e un pic ipocrit, listarea la bursă nu înseamnă vânzarea, vorbim despre listarea unui pachet minoritar. Aștept să văd proiectul”, spune Banias. La rândul său, Marian Crușoveanu, tot deputat PNL, și el în Comisia Transporturi, spune că PSD încearcă să dezinformeze sau nu este suficient de informat.
”Din discuțiile avute cu cei direcți implicați, Portul Constanța nu se află pe lista companiilor care ar urma să fie listate. Este imposibil, din punct de vedere tehnic nu se poate privatiza. El este o societatea comercială și este și autoritate a statului-companie națională. Pentru a putea lista la bursă trebuie să faci separarea între cele două două. Cei din PSD ori dezinformează ori nu sunt suficient de bine informați”, spune Crușoveanu.

Replica a contactat un expert în probleme portuare, iar acesta ne-a declarat că Portul Constanța nu va putea fi vândut niciodată, bucată cu bucată, însă poate fi listat la bursă cu un pachet minoritar, iar asta este un lucru bun pentru dezvoltarea companiei.
”Depinde ce se înțelege prin privatizare. Privatizarea Portului este praf în ochi aruncat… nu știu cui. Când spui privatizare, te referi la Administrația Portului care administrează bunurile statului, în conformitate cu Legea Apelor și a OUG 202/2002. Nu pot fi vândute la bucată, sunt ale statului. Dacă vorbim de listarea la bursă a unui pachet minoritar, ar putea, teoretic să fie un lucru bun. 
Atunci când privații, chiar dacă sunt minoritari, sunt implicați într un proiect de genul acest, cum este Portul Constanța, vor fi foarte atenți la componența echipei manageriale de conducere și nu vor permite să fie numite persoane care nu au pregătire sau n-au legătura cu activitate portuară, navală. Aceasta va duce la creșterea eficienței, ceea ce este un lucru de așteptat.

Din experiența actuală, Consiliul de Administrație au în componență persoane care n-au legătură cu zona portuară, cu exploatarea de nave. Sunt pentru dezvoltarea portului, partea privată vrea să aibă câștig. Iar câștig ai, dacă funcționează bine compania”, ne-a declarat specialistul în nave și domenii portuare. 
In urmă cu câțiva ani, Olanda, una dintre cele mai influente țări din lume, (este principala poartă pentru mărfurile non-UE, prin marele port Rotterdam) a avut o atitudine rasistă superioară față de România, dorind să le dăm pe tavă Portul Constanța ca să ne accepte în Schengen.

Iran becomes new transit hub for Central Asia | Zemin täzelikler

În realitate, aceștia nu doreau ca portul nostru să facă concurență portului Rotterdam, pentru că ajunsese să creeze Rotterdam-ului,dupa finalizarea lucrarilor, o concurență aproape letală.  Ca o paranteză, menționăm un lucru care este deja știut: olandezii dețin un control pe Dunărea românească, concernul olandez Damen fiind proprietarul Șantierului Naval Galați.

Cunoscutul traficant de influenta  Frans Timmermans spunea că alde Dacian Cioloș , securistul total… ar fi dat „semnale” că Olanda este dispusă să preia Portul Constanța, în schimbul promisiunii intrării României în Spatiul Schengen! Care este, cum se stie , un fel de judet al Olandei…Ce ticalosi? Ce conditionari ordinare…

Interesul pe care Olanda îl manifestă în România s-a remarcat în urmă cu mai mulți ani. Încă din 2014, de când era ministru de Externe al Olandei, Frans Timmermans era un avanpost al unui deziderat major al Olandei — să obțină managementul sau controlul asupra portului Constanța. „Premierul Cioloș a dat semnale în Olanda că este dispus să cedeze Portul Constanța, în schimbul promisiunii intrării României în Schengen”, spunea, la acea vreme, ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans.

Despre așa zisele discuții dintre fostul prim ministru Cioloș și olandezi vorbește și senatorul Cătălin Zamfir. ”De multă vreme, dacă vă aduceți aminte de ultimele luni din mandatul securistului  Cioloș, acesta chiar invita Olanda să participe la investiții. De multă vreme unii și alții au pus ochii pe Portul Constanța”, spune Zamfir.

Interes pentru Portul Constanța nu au doar olandezii. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, saluta, la finele anului trecut, iniţiativa SUA de a sprijini construirea unei căi ferate între România şi Polonia. Este vorba despre proiectul Rail-2-Sea care vizează construirea unei linii cu dublă utilizare civilă-militară între Portul Gdansk şi Portul Constanţa.
Cum în politică și în economie nu e nimic întâmplator, așteptăm cu nerăbdare ca România să intre în Schengen și Portul Constanța să se privatizeze… sau nu. (D.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.