Coplata serviciilor medicale – o reglementare așteptată de pacienții români!

Coplata serviciilor medicale – o reglementare așteptată de pacienții români!

În ultima săptămână din luna aprilie Guvernul Dăncilă a emis o Ordonanță de urgență prin care a dorit să acopere o zonă nereglementată legată de Coplata serviciilor medicale.

Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate.
Practic, pacientul va putea deconta la privat suma pe care CNAS o acordă în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat.

Noutățile pe care le aduce OUG privind coplata, comparativ cu legislația:

 • Până la adoptarea acestei OUG, legislația permitea ca medicii să dea trimitere pentru ca pacienții să facă analize și diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, însă se puteau deconta la privat doar analizele și serviciile medicale care aveau același cost ca la stat. În general, era vorba despre analize și proceduri simple, precum analize de sânge sau radiografii.
 • Niciun serviciu medical pe care privatul nu îl putea lăsa la același preț ca la stat, din cauză că nu era rentabil pentru el, ci prețul era mai mare, nu putea fi decontat de Casa de Asigurări, potrivit legislației, până la adoptarea acestei OUG.
 • Principiul OUG adoptate astăzi îi avantajează, la o primă vedere, pe plătitorii de contribuții care se plâng că, atunci când își fac analizele la privat, plătesc costul integral și nu beneficiază de banii plătiți obligatoriu pe asigurarea de sănătat.
 • Surse din asociațiile de pacienți au atras însă atenția că măsura nu reprezintă o premieră, ci s-a mai aplicat în România până acum mai puțin de 3 ani, însă a eșuat și a fost suspendată după ce s-a constatat că unele clinici private au abuzat de ea (sunt mai multe dosare pe masa justiției) reușeau să „umfle prețurile” în așa fel încât atât pacientul, cât și Casa de Asigurări plăteau sume mai mari decât ar fi trebuit, conform legii.
 • OUG elaborată de Ministerul Sănătății are deschiderea necesara stabilind unde funcționează coplata, necesitând alte acte normative subsecvente – contractul cadru, normele contractului cadru.

Ce prevede OUG
„Articol unic – După alineatul (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc trei noi alineate, cu următorul cuprins:

 • Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate.
 • Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical este afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se plătește în mod direct de către asigurați cu acordul prealabil în scris al acestora.
 • Prin Contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asigurații plătesc contribuție personală, modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum și procedura de stabilire a nivelului contribuției personale.”

Cele mai importante argumente pro coplata serviciilor medicale private, discutate pe larg la o dezbatere pe această temă la care au participat, în urmă cu aproape două săptămâni, pacienți, medici, reprezentanți ai clinicilor private și ai Ministerului Sănătății:

 • „Pacientul va putea alege între public și privat, doar plătind acea diferență de bani.” – ministrul Sănătății, Sorina Pintea
 • „Măsura poate crea un sistem concurențial benefic pentru pacient între stat și privat.” – ministrul Sănătății, Sorina Pintea
 • O sa fie un pachet de bază, la analize de laborator și la radiologie, pe care nu va fi coplată.
 • Pentru alte analize speciale, de înaltă performanță – RMN, CT – la care Casa de Asigurări nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema să se plătească parțial acea investigație de către pacient. Până acum, pacientul plătea din buzunar integral.” – Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED)
 • „Această modificare își propune să crească accesul pacienților la servicii, indiferent că sunt publice sau private.” – Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.