Cooperare stiintifica si tehnologica intre romani si chinezi

Cooperare stiintifica si tehnologica intre romani si chinezi

0 58

Ne-au invadat chinezii, dar, de data aceasta, cu acte in regula: Ieri, 27 iunie, a avut loc la sediul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) semnarea Acordului de cooperare stiintifica si tehnologica intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Populare Chineze.
Documentul a fost semnat de presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, domnul Anton Anton si vice-ministrul pentru cercetare stiintifica la Ministerul Stiintei si Tehnologiei din Republica Populara Chineza, Cao Jianlin, aflat in vizita in tara noastra.
Scopul vizitei il reprezinta reinnoirea cadrului juridic guvernamental privind cooperarea bilaterala si explorarea de noi mecanisme de colaborare si parteneriat in domenii prioritare de interes comun in domeniul cercetarii stiintifice, dezvoltarii tehnologice si al inovarii.
Actualmente sunt in derulare 17 proiecte de cercetare-dezvoltare si inovare, urmand a fi initiate alte 21 de proiecte in domenii identificate ca fiind de interes comun precum energie, mediu, agricultura, materiale noi si sanatate.
In cadrul parteneriatului strategic UE-China, ANCS incurajeaza participarea institutiilor sale de cercetare-dezvoltare-inovare in parteneriate comune la initiative si programe europene, in particular, la cel de-al saptelea Program-Cadru al Comunitatii Europene pentru activitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si activitati demonstrative (2007-2013) – PC7.
O initiativa europeana la care Romania a aderat si care este deschisa pana in 5 septembrie 2008 este programul „Science and Technology Fellowship Programme in China” (S.T.F.-China) prin care tinerii cercetatori sunt sprijiniti sa isi desfasoare activitatea stiintifica timp de 24 de luni in China, 6 luni fiind dedicate intelegerii culturii si civilizatiei si insusirii elementelor de baza ale limbii chineze.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.