Constantin Dima in mocirla Justitiei

Constantin Dima in mocirla Justitiei

0 180

Constantin Dima, taran de meserie, nu are decat 80 de ani. La varsta lui, dupa o viata de munca la coarnele plugului, a mai avut puterea sa smulga vreo doi tarusi infipti in pamantul pe care il stia al lui, din mosi-stramosi. Tarusi infipti acolo de un executor judecatoresc, in urma unei judecati atat de drepte ca majoritatea actualelor judecati a unei Justitii cu robele pline de praful si noroiul nepasarii – in cel mai bun caz – coruptiei, delasarii si alte asemenea, de parca ne-am fi intors la vremuri fanariote.
Si pentru ca a smuls acei tarusi – m-as bucura sa stiu ca si-a incalzit pranzul cu ei – Justitia existenta la noi l-a condamnat la un an de puscarie.
Un an pentru un om care abia poate sa umble si cu privirea senina a celor aflati la un pas de ceruri. Un an cu executare, aflata in curs de desfasurare. Un AN din care va executa, datorita varstei, doar patru luni, fiind apoi eliberat conditionat daca nu provoaca belele cat sta la mititica sau daca, intre timp, nu isi va lasa oasele acolo.
Oare ce belele ar putea provoca un om la 80 de ani, care abia se misca si este copt de boli?
Si poate batranul ar fi trecut si peste asta, dar intemnitarea sa a dat-o gata pe nevasta, bolnava de diabet, ea fiind internata de urgenta in spital, cu viata pusa in pericol
La fel cum si viata mosului este pusa in pericol de obiceiurile brutale din inchisori, unde tensiunile acumulate prin regimul de detentie ii fac pe multi detinuti sa-si verse naduful acumulat pe cei mai slabi ca ei si pentru orice motiv, cat de fleac ar fi acesta. De aceea batranul a si incasat o bataie buna de la un detinut cu 50 de ani mai tanar, cu toate ca se aflau la infirmierie. Si asta pentru ca mosul prezenta o atitudine pur si simplu trista, aceasta fiindu-i starea normala in imprejurarile in care a ajuns.
Oare astfel vrea sa-si arate Justitia voinicia, condamnand oameni de varste inalte – nu de mult a fost gratiata o femeie, aproape tot asa de batrana si condamnata pentru aceleasi fapte – in schimb feshtelind procese cu reprezentanti ai clanurilor mafiote sau cu afaceristi si bogatani, sefi de partide sau de institutii publice, sau miliardarii de carton postrevolutionar?
Si presedintele Basescu ce asteapta ca sa-l gratieze pe Constantin Dima? La el nu functioneaza autosesizari in astfel de cazuri, cand alte fleacuri care nu ii convin sunt imediat remarcate?
Sau poate asteapta sa se prinda mai intai Europa cum isi dovedeste Justitia romana, multcriticata in cadrul Uniunii, vajnicia in impartirea dreptatii?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.