Confiscari de brazi si artificii ilegale

Confiscari de brazi si artificii ilegale

0 55

Politistii au confiscat, per total in tara, in urma unor controale desfasurate la nivel national in ultima luna, peste 850 de kilograme de petarde si artificii si circa 8.000 de brazi de Craciun, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Astfel, operatiunea „Foc de Artificii”, operatiune in cadrul careia au fost constatate 85 de infractiuni la Legea privind regimul materialelor explozibile, fiind totodata confiscate peste 850 de kilograme de obiecte artizanale pe baza de materiale explosive, inceputa in noiembrie, s-a bucurat de succes.
Iata, in ceea ce priveste comercializarea petardelor si artificiilor pentru sarbatorile de iarna, Politia Romana anunta ca, incepand cu data de 23 noiembrie, a fost declansata la nivel national aceasta operatiune.
Politistii au intensificat actiunile pentru prevenirea si combaterea comercializarii, folosirii ilegale si a contrabandei cu articole pirotehnice interzise de lege in en-gross-uri, targuri, oboare, piete, supermarketuri si in punctele de trecere a frontierei.
Pana in prezent au fost constatate 85 de infractiuni, in care sunt cercetate 89 de personae, si au fost aplicate 56 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 84.500 lei. Totodata, au fost indisponibilizate, in vederea confiscarii, peste 150.000 de petarde, pocnitori, rachete, artificii si baterii, in valoare de peste 58.500 lei.

Cealalta operatiune de sezon, numita “Bradul de Craciun” a inceput cu data de 10 decembrie. Politistii, impreuna cu jandarmi si lucratori silvici, au efectuat pana in prezent peste 4.500 de controale si actiuni, in urma carora au constatat 184 de infractiuni. De asemenea, au aplicat peste 1.800 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de peste 750.000 de lei. Totodata, au fost confiscaþi 1.400 de metri cubi de material lemnos, in valoare de 265.000 de lei si circa 8.000 de brazi de Craciun, in valoare totala de aproape 112.000 de lei.

Dupa cum se stie, artificiile si celelalte materiale pirotehnice se pot comercializa doar in preajma zilelor efectiv de sarbatoare, dar si acestea cu o putere de explozie limitata, daca demonstratia nu este facuta sub control autorizat, altfel se poate ajunge la contraventional si chiar penal.
In ce priveste taierea ilegala a brazilor de Craciun, precum si transportul ori comercializarea acestora fara documente de provenienta, se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amenda de la 1.000 la 3.000 de lei, potrivit legii. De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbusti ornamentali si brazi de iarna, fara documente legale de provenienta sau revanzarea materialului lemnos cumparat de persoane fizice de la unitatile silvice pentru utilizare proprie se sanctioneaza cu amenda de la 120 la 200 de lei.
Asa ca mare atentie, ca san u va petreceti Sarbatorile de Iarna plangand dupa bani sau libertate.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.