Complexul Dumbravita, cuprins de flacari

Complexul Dumbravita, cuprins de flacari

0 203

Un incendiu provocat de un cetatean din comuna Dumbravita a pus in alerta autoritatile, dar si Societatea Ornitologica Romana – Sucursala Brasov, aceasta din urma in calitate de custode al Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica „Complexul Piscicol Dumbravita”.


Flacarile au cuprins o suprafata cu iarba uscata si stuful de pe un canal ce comunica cu lacul Dumbravita. On doua ore, focul s-a extins si a parjolit peste 5 ha de stuf, papura, rogoz, habitate importante pentru construirea cuiburilor de catre pasari.


Habitatul faunistic din zona va fi serios afectat de acest eveniment, precizeaza Societatea Ornitologica. Deja, cateva specii de pasari rare, de importanta comunitara europeana, precum starcul pitic (Ixobrychus minutus), crestetul cenusiu (Porzana parva), crestetul patat (Porzana porzana), pasari care au nevoie de stuf vechi, care nu a ars de multi ani, au parasit sau au abandonat teritoriul de cuibarit. De asemenea, pana la regenerarea stufului nou, a fost distrus locul de innoptare si refugiu pentru cca. 2000 de rate salbatice, lisite, egrete, starci etc.


De asemenea, aceasta arie protejata este si Sit Ramsar – Zona Umeda de Importanta Internationala, singura de acest fel din judet si din Transilvania.


Primaria Dumbravita a informat cetatenii in aceasta primavara, prin diverse mijloace, despre interzicerea incendierii vegetatiei uscate in aria protejata si in zona acesteia, iar Societatea Ornitologica a editat si diseminat in comuna si la sediul primariei un pliant care se refera inclusiv la interdictia de incendiere a vegetatiei. De asemenea, pe tot perimetrul ariei sunt montate diverse panouri cu inscriptii privind interdictia incendierii vegetatiei uscate.


Politia Dumbravita si Garda de Mediu Brasov au luat cunostinta despre acest dezastru ecologic si se vor aplica masurile legale, inclusiv sanctionarea faptasului.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.