„Competențe digitale”- România, pe ultimul loc în Europa!

„Competențe digitale”- România, pe ultimul loc în Europa!

0 168

Cu miniștri si premieri cu „pălării de doctorate” apare ca incredibilă informația că România este pe ultimul loc din Europa la „Competențe digitale”. Din păcate aceasta este realitatea, România stă foarte prost la acest capitol.
Cele mai recente date Eurostat pe această temă plasează țara noastră pe ultimul loc în clasamentul celor 32 de state analizate.
Competențele digitale sunt importante pentru muncă, studii, accesarea de servicii și cumpărarea de produse sau pentru a menține legătura cu prietenii și familia.
Competențele digitale sunt indispensabile pentru procesul de învățare, la locul de muncă și în viața cotidiană. Într-o economie și o societate care se află într-o schimbare rapidă și care se bazează pe tehnologie, toată lumea are nevoie de competențe digitale. 
Când vine vorba despre nivelul de alfabetizare digitală, există diferențe mari între elevii din mediul urban şi cei din rural, subliniază studiul.
Cu cât un copil este mai expus la device-uri, cu atât șansele să-și dezvolte competențele digitale sunt mai mari. Alfabetizarea digitală a părinţilor nu influențează în dezvoltarea afabrizării digitale la copii, ceea ce înseamnă că școala poate să fie un catalizator foarte bun pentru dezvoltarea de competențe digitale la copii și nu e nevoie, cel puțin în zonele rurale și în familiile vulnerabile, ca părinții să dezvolte aceste competențe.” declara recent Raluca Negulescu, directoarea executivă a organizației neguvernamentale UiPath Foundation.
Comisia Europeană explorează posibilitatea elaborării unui Certificat european de competențe digitale (EDSC) în vederea recunoașterii competențelor digitale ale cetățenilor într-un mod rapid și ușor de către angajatori, formatori și alți actori. 
Din cîte se pare EDSC se va baza pe Cadrul european al competențelor digitale (DigComp), care este actualizat în continuare pentru a le permite cetățenilor să își documenteze competențele digitale dobândite în lumea digitală de astăzi, aflată în evoluție rapidă.

Elevii din România, la nivel mediu minim funcțional de competențe digitale


Cu o finanțare prin Programul Erasmus+ al UE s-a elaborat un Program de acțiuni care a început în primăvara anului 2021 – lansarea Platformei pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital, care oferă oportunități de formare pentru perfecționarea și recalificarea digitală. Ultimii pași ar consta în:
– în toamna anului 2023 – crearea unui prototip al EDSC, iar 
– în 2024 – lansarea și funcționarea completă a EDSC.
Practic se dorește ca acest Certificat european de competențe digitale (EDSC) să fie recunoscut și acceptat de către autoritățile naționale, angajatori și alte părți interesate în întreaga Europă.

Vlad T.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.