Coface confirma semnele crizei si in Romania

Coface confirma semnele crizei si in Romania

0 90

Semnalele crizei financiare in Romania, aparute inca din lunile de vara, s-au confirmat in ultimele doua luni, lipsa de lichiditate a companiilor si dificultatea accesarii creditelor bancare dubland in noiembrie numarul intarzierilor la plata al companiilor, potrivit Coface Romania.
Primul semnal al unui relativ blocaj financiar a existat inca din iunie-iulie, cand procesul de colectare a sumelor cu scadenta depasita raportate de asiguratii din portofoliul Coface Romania de desfasura cu greutate, din cauza unor probleme de lichiditate a debitorilor si, totodata, a dificultatilor intampinate in accesarea finantarilor bancare.
In ultimele luni, acest blocaj s-a confirmat prin dificultatea (si in multe cazuri imposibilitatea) companiilor de a-si finanta pe termen scurt platile catre furnizori, atunci cand aceasta finantare nu era posibil de realizat din incasarile proprii.
In luna noiembrie, s-a observat o dublare a numarului de intarzieri la plata raportate de catre asiguratii din portofoliul Coface in relatia cu clientii lor. Astfel, aproximativ 60 la suta dintre aceste incidente provin din sectorul constructiilor, abia la mare distanta venind sectoare ca distributia bunurilor de larg consum sau IT.
De asemenea, criza de lichiditati a companiilor din Romania este confirmata si de cresterea numarului de companii ale caror instrumente de plata sunt refuzate de banci din cauza lipsei fondurilor din conturi.
Ca si exemplu, din 3.500 de companii verificate in ultimele doua luni in baza de date a Coface, cinci la suta dintre acestea au fost gasite cu incidente de plata inregistrate, 2/3 dintre ele avand incidente noi (din ultima luna), in multe cazuri inregistrandu-se deja incidente multiple.
Potrivit Coface Romania, desi numarul de incidente in sine este unul ingrijorator (in cazul companiei fiind inregistrata o crestere a numarului cu 30 la suta fata de verificarile din prima jumatate a anului) si mai ingrijorator este ca in foarte multe cazuri incidentele sunt inregistrate de companii care in anul 2007 prezentau situatii financiare bune.
De exemplu, o companie din domeniul distributiei FMCG (bunuri de larg consum) cu o cifra de afaceri de 15 milioane euro in 2007 a avut intr-o perioada de trei saptamani de 109 instrumente de plata refuzate (din care 30 erau CEC-uri) sau o companie cu activitati de productie cu o cifra de afaceri de 20 milioane euro in 2007 a avut 55 de instrumente de plata refuzate intr-un interval de o saptamana.
Conform datelor publicate de Buletinul Insolventelor, numai in lunile octombrie si noiembrie s-au deschis aproape 2.000 de noi proceduri de insolventa, iar evolutiile observate in cadrul procedurilor de colectare a debitelor evidentiaza faptul ca procedura insolventei este din ce in ce mai des utilizata si a devenit o masura de recuperare a debitelor restante chiar si in cazul in care debitorul este o companie mare si aparent solvabila.
Criza de lichiditati si gradul de indatorare ridicat al companiilor romanesti determina ca procedura insolventei sa nu reprezinte in toate cazurile o masura eficace: lipsa lichiditatilor impiedica companiile sa isi plateasca creditorii aflati chiar sub amenintarea insolventei, iar indatorarea face ca in proportie de peste 90 la suta activele firmelor sa fie gajate catre banci.
“Inca nu am vazut nivelul cel mai de jos al acestei crize, ne aflam abia la inceput. 2009 va fi un an de sacrificiu, in care toate sectoarele si companiile vor suferi. Vor rezista companiile care vor implementa corect programe de restructurare si gestionare a riscurilor, si al caror management va putea anticipa si contracara principalele pericole ce vor impacta compania in urmatoarele 12 luni”, a spus Cristian Ionescu, director general Coface Romania.
Acesta prefigurat si falimente care vor afecta mediul economic din Romania in 2009.
“Asteptam falimente ale unor firme care aratau bine in 2007, dar care vor cadea din cauza impactului defavorabil al crizei asupra sectorului in care activeaza”, a precizat Cristian Ionescu.
In aceste conditii, din pozitia de specialist in managementul riscului de credit, Coface recomanda companiilor sa manifeste o mai mare prudenta in relatiile cu partenerii de afaceri.
Orice decizie de acordare a unui credit comercial trebuie sa fie bazata in primul rand pe informatii la zi despre comportamentul de plata al partenerului (incidente de plata, datorii la bugetul de stat, datorii mari catre furnizori, etc).
Informatiile despre partenerii de afaceri pot fi utilizate din surse publice, dar pentru o imagine completa asupra bonitatii unor parteneri de afaceri se poate apela la opiniile specializate ale unor furnizori de informatii.
Coface recomanda diminuarea riscului intampinat in relatiile comerciale prin diversificarea portofoliului de clienti, cu scopul de a evita pe cat posibil expuneri majore pe un numar restrans de parteneri de afaceri si regandirea termenelor de plata acordate.
Totodata, este recomandata si regandirea gradului de risc al partenerilor, fiindca, in aceasta perioada, chiar si un partener traditional poate sa genereze probleme. Exista, de asemenea, posibilitatea de a transfera riscul, atat pentru partenerii vechi cat si pentru clientii noi, catre asiguratorii de credite comerciale.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.