Coaliția PSD&PNL&UDMR funcționează – Marcel Ciolacu a fost ales președintele PSD!

Coaliția PSD&PNL&UDMR funcționează – Marcel Ciolacu a fost ales președintele PSD!

0 347

Președintele PSD, deputatul Marcel Ciolacu, a fost ales, marți, în funcția de președinte al Camerei Deputaților cu sprijinul PSD, PNL, UDMR și al grupului Minorităților Naționale.
Au fost făcute doar două propuneri, din partea PSD și USR. Ciolacu M. a primit 216 voturi, iar contracandidata sa, Cristina Prună (USR), 77 de voturi. 5 voturi au fost anulate. În structura celor care l-au votat pe Marcel Ciolacu se regăsesc de la social-democrați până la minorități, udmr, pnl, și pro.
Vă reamintim că Marcel Ciolacu a mai fost preşedinte al Camerei Deputaţilor în perioada mai 2019 – decembrie 2020.
Ultimele evoluții la conducerea Camerei Deputaților, în 13 octombrie, fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, iar funcţia a rămas oficial vacantă în 18 octombrie, după ce plenul a votat hotărârea în acest sens.
Biroul permanent a decis ca şefia Camerei Deputaţilor să fie deţinută prin rotaţie de vicepreşedinţii forului legislativ.
Din 2 noiembrie, social-democratul Sorin Grindeanu a preluat preşedinţia interimară. Anterior, interimatul a fost deţinut pentru două săptămâni de liberalul Florin Roman.
Conform regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales, prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor.
Dacă niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi scrutine, în urma cărora va fi declarat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea sufragiilor parlamentarilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă. De asemenea, membrii Biroului permanent sunt aleşi prin vot deschis.

Senatul in pragul schimbării conducerii
Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunţat, marţi, că PNL, PSD şi UDMR au depus o solicitare de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Anca Dragu. Ea a arătat că speră ca grupul USR să înţeleagă că sunt principii constituţionale pe care trebuie să le respecte, acela al majorităţii, configuraţia actuală. ”Nu e niciun fel de problemă, chiar dacă nu şi-a dat demisia, deşi aşa era elegant”, a spus Gorghiu, afirmând că votul pentru noul preşedinte va fi dat tot astăzi, iar Florin Cîţu este susţinut de grupul PNL.
Alina Gorghiu a declarat, la Senat, că solicitarea de revocare se va supune votului secret, cu cartele, în plenul Senatului, urmând ca ulterior un viitor Birou Permanent va trebui să convoace un nou plen, pentru că funcţia de preşedinte al Senatului va deveni vacantă, după revocarea Ancăi Dragu.
Lucrurile sunt destul de încurcate – o demitere in forță va atrage multe contestații. O schimbare făra respectarea legii, prin demitere (fără o fundamentare) nu este posibilă, decât la solicitarea Grupului USR, partidul care a facut propunerea, altfel totul este ilegal, Acesta este și motivul pentru Gorghiu îi cere demisia lui Dragu, să scape de complicații și să-l vadă pe Cîțu presedinte la Senat. (HDR)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.