Clopotul din Casa Sfatului va iesi din mutenie

Clopotul din Casa Sfatului va iesi din mutenie

0 88

Un gest de darnicie din partea unei firme va scoate clopotul din turnul Casei Sfatului din mutenie. Proiectul de restaurare a fost demarat in luna octombrie a anului trecut, cand glasul clopotului s-a facut auzit in Piata Sfatului dupa 50 de ani de tacere. Pentru a-l repune in functiune, Biserica Evanghelica a organizat concerte si a pus la dispozitie un cont pentru donatii. Cei 1.570 de lei stransi in acest fel n-ar fi fost de ajuns daca firma Velux nu ar fi donat cei 7.000 de lei necesari.
Clopotul vechi din turnul Casei Sfatului, turnat in 1520, a fost distrus in marele incendiu al orasului care a cuprins intreaga urbe in anul 1689. Imediat dupa catastrofa, mesterii brasoveni au turnat un nou clopot din 400 kilograme de bronz si 400 kilograme de cupru, actionat initial prin intermediul a doua ciocane de mecanismul ceasornicului din turn si batea din sfert in sfert de ora. In anii 60, comunistii au taiat mecanismul de legatura, pe motiv ca zgomotul era prea mare. Dupa 50 de ani de tacere, glasul clopotului s-ar putea auzi gratie donatiei de 7.000 a firmei Velux, a carei conducere se dovedeste sensibila la patrimoniul Brasovului:
Specialistii sustin ca partea cea mai dificila a lucrarii va fi sincronizarea ceasului din turnul Casei Sfatului cu cel din turnul Bisericii Negre. Lucrarile de restaurare sunt programate sa se incheie pina la „Zilele Brasovului“ din luna aprilie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.